Gå direkt till innehåll
Med rätt städmaterial kan höga hygienkrav och miljötänk gå hand i hand
Med rätt städmaterial kan höga hygienkrav och miljötänk gå hand i hand

Blogginlägg -

Hög hygienklass på en gång

Det finns miljöer där mycket folk i rörelse samsas med smuts, damm och bakterier (som mycket väl kan vara resistenta). I sådana miljöer måste hygienen ha hög klass. Har du tänkt på vilken utmaning det är att hålla rent i en sådan miljö? 

Rejält höga hygienkrav finns exempelvis inom hälso- och sjukvården. För den som jobbar eller vistas som besökare eller patient där, är det en trygghet att kraven finns. Alltså måste städningen utföras med hög fokus. Men hur gör man för att nå hygienkraven? 

SÅ NÅR MAN HÖG HYGIEN

Manuella metoder med exempelvis golvmopp och städdukar är ganska vanligt i miljöer med höga hygienkrav. Där är städkemikalier, arbetshandskar och städredskap som är anpassade för arbetsmiljön, personalen och miljö viktiga komponenter. 

Redskapen i sig måste förstås också matcha hygienkraven. Exempelvis ska golvmoppar och städdukar bytas ofta och tvättas i tvättmaskin regelbundet. 

Men alla har inte tillgång till att utföra den tvätten och många moppar och städdukar transporteras då iväg för tvätt någon annanstans. Det kräver extra material för att täcka ett konstant behov, planering, tid och många transporter som inte är bra för miljön.

KOMPLETT ALTERNATIV

I fall där man inte har tvättmöjligheter finns det bra alternativ. Liselott Andersson, produktchef på Vileda Professional, berättar:

- I miljöer där täta byten av moppar eller städdukar är viktigt för hygienen, kan det vara tufft att matcha hygienkraven samtidigt som man vill minimera eventuella transporter för mopptvätt som belastar miljön. Det tyckte vi borde kunna lösas. Därför tog vi fram ett komplett engångssystem av städdukar och moppar som heter MicroOne.

Varför är det ett fungerande alternativ?

- Det handlar om något så enkelt men otroligt effektivt som microfiber. MicroOne-produkterna är tillverkade i microfiber, vilket har en unik förmåga att ta upp både smuts och bakterier. Under produktutvecklingen visade till exempel testresultat att bakteriehalten kan minskas med 99,9%. 

Hur funkar det att städa med MicroOne?

- Det funkar som vilken annan traditionell mopp eller städduk som helst och kan användas både i vårdmiljöer som på ett café eller i vanlig kontorsstädning. Du kan förpreparera mopparna och dukarna manuellt så att de är städklara likaväl som du kan fukta dem via spray eller dänkflaska direkt på platsen. De ger även låg friktion, vilket är bra för din ergonomi.

Mopparna har en extra mikrofiberzon för ytterligare smutsupptagning och eftersom materialet också är kompatibelt med klorbaserade desinfektionsmedel, så finns det alla förutsättningar att hålla en riktigt hög klass på hygienen, avslutar Liselott.

Vill du veta mer om fördelarna, så kika på: Vileda MicroOne engångsmaterial

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.