Gå direkt till innehåll
Vi gör plankan var vi än befinner oss.
Vi gör plankan var vi än befinner oss.

Blogginlägg -

Gå på plankan! Det gör vi.

Det låter som taget ur en pirathistoria att vi "går på plankan" på jobbet. Fast riktigt så illa är det såklart inte.

I slutet av augusti bestämde några av oss för att en paus klockan 11 är på sin plats. En paus där vi går ifrån skrivbordet varje arbetsdag. För pauser är viktiga. Just denna paus innehåller dock en övning som kallas för plankan. 

VAD ÄR PLANKAN?

Kort sagt handlar plankan om att ligga raksträckt på underarmarna och tårna under en viss tid. Allt medan du samtidigt spänner muskler i bål och lår och ser till att inte svanka i ryggen. Det går förstås att variera plankan genom att exempelvis ligga på sidan på en underarm och en fotsida. 

Initialt körde vi plankan under en halv minut men redan efter någon dag var det lika bra att köra plankan i minst en till två minuter.

VARFÖR GÖR VI PLANKAN?

- Egentligen kom idén från min mans arbetsplats där han och kollegorna körde plankan. Jag tyckte det lät både som en kul grej och en smart lösning för att få in lite mini-träning på jobbet, säger Maria Borbos, produktutvecklare.

Stillasittande jobb innebär ju ofta att det är lättare att "säcka ihop" och bli trött. Forskning visar att pauser där du sträcker på dig eller rör dig regelbundet är bra för både kropp som knopp, vilket såklart är bra även i yrken som innebär mycket rörelse. 

Därför är det en god idé att introducera något på jobbet som uppmuntrar till att du reser på dig och till och med samlas med andra för att utföra någon form av stretchövning eller som vi - plankan.

En extra bonus med detta är att vi får tillfälle för en kort pratstund och lär känna varandra lite mer. 

PLANKAN SOM SPORRE

Den av oss som inte är på plats klockan 11 för att kanske ett kundbesök, möte eller telefonsamtal sker just då, har visat sig bli sporrade till egna initiativ. Kollegor har skickat bildbevis på att de har gjort plankan på andra platser eller helt enkelt lite senare. 

Det är det som är så praktiskt med övningen - plankan går att göra var du än befinner dig. 

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.