Gå direkt till innehåll
Vi gör plankan var vi än befinner oss.
Vi gör plankan var vi än befinner oss.

Blogginlägg -

Gå på plankan! Det gör vi.

Det låter som taget ur en pirathistoria att vi "går på plankan" på jobbet. Fast riktigt så illa är det såklart inte.

I slutet av augusti bestämde några av oss för att en paus klockan 11 är på sin plats. En paus där vi går ifrån skrivbordet varje arbetsdag. För pauser är viktiga. Just denna paus innehåller dock en övning som kallas för plankan. 

VAD ÄR PLANKAN?

Kort sagt handlar plankan om att ligga raksträckt på underarmarna och tårna under en viss tid. Allt medan du samtidigt spänner muskler i bål och lår och ser till att inte svanka i ryggen. Det går förstås att variera plankan genom att exempelvis ligga på sidan på en underarm och en fotsida. 

Initialt körde vi plankan under en halv minut men redan efter någon dag var det lika bra att köra plankan i minst en till två minuter.

VARFÖR GÖR VI PLANKAN?

- Egentligen kom idén från min mans arbetsplats där han och kollegorna körde plankan. Jag tyckte det lät både som en kul grej och en smart lösning för att få in lite mini-träning på jobbet, säger Maria Borbos, produktutvecklare.

Stillasittande jobb innebär ju ofta att det är lättare att "säcka ihop" och bli trött. Forskning visar att pauser där du sträcker på dig eller rör dig regelbundet är bra för både kropp som knopp, vilket såklart är bra även i yrken som innebär mycket rörelse. 

Därför är det en god idé att introducera något på jobbet som uppmuntrar till att du reser på dig och till och med samlas med andra för att utföra någon form av stretchövning eller som vi - plankan.

En extra bonus med detta är att vi får tillfälle för en kort pratstund och lär känna varandra lite mer. 

PLANKAN SOM SPORRE

Den av oss som inte är på plats klockan 11 för att kanske ett kundbesök, möte eller telefonsamtal sker just då, har visat sig bli sporrade till egna initiativ. Kollegor har skickat bildbevis på att de har gjort plankan på andra platser eller helt enkelt lite senare. 

Det är det som är så praktiskt med övningen - plankan går att göra var du än befinner dig. 

Ämnen

Taggar

Relaterade nyheter

Vi förenklar din arbetsdag med produkter, kunskap och innovativa lösningar.

Procurator förser kunder i Sverige med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. OptiGroup är en ledande europeisk business-to-business distributör av produkter som är centrala för den löpande affärsverksamheten inom Facility, Safety & Foodservice, Packaging och Paper & Business Supplies. Bolagen inom OptiGroup specialiserar sig på att förse sina kunder med produkter och tjänster som förbättrar effektiviteten och bidrar till en mer framgångsrik verksamhet. OptiGroup-koncernen med en nettoomsättning på 1,6 miljard EUR under 2018 och 2 200 anställda, ger support till över 110 000 kunder i 19 europeiska länder. Besök www.optigroup.com