Gå direkt till innehåll
Stoppa spridningen av EHV-1, även kallat abortviruset, inom hästbranschen

Nyhet -

Stoppa spridningen av EHV-1, även kallat abortviruset, inom hästbranschen

Det rapporteras allt oftare att hästar drabbats av EHV-1 - ett virus som kan orsaka feber och förkylning samt abort hos dräktiga ston. För att förhindra och begränsa smittspridningen krävs isolering, noga handhygien, rengöring samt sanering med desinfektionsmedel.

EHV-1 som också kallas abortvirus är ett form av herpesvirus som är relativt vanligt hos svenska hästar. Det smittar via luft i stall likaväl som i hage om en häst nyser eller hostar, via föremål och via direkt noskontakt mellan hästar. Viruset smittar även om du har rört vid en smittad häst och du går direkt vidare och rör vid en frisk häst. Sker det en abort kan både foster, efterbörd och fostervätskor smitta och stoet kan ha smitta kvar vid nästa brunst.

Så begränsar du själv smittöverföring av EHV-1

Ska du hantera smittade hästar?

Ska du desinficera föremål och stall från smitta?

Följ råd från veterinärer och även de råd som SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) har på sin hemsida gällande rengöring innan du desinficerar. När du ska desinficera, använd ett desinfektionsmedel som passar för verksamheten och som inte skadar djur.

Här är KBM Disinfection by LifeClean ett lämpligt val då det inte är farligt för djur. Medlet har en bevisad effekt mot herpesvirus generellt. Det är enkelt att applicera och i smutsig miljö rekommenderas att det får verka i fem minuter.

För mer information och förslag på personlig skyddsutrustning ladda ned broschyren: Stoppa smitta i hästbranschen

Mer information

Följ gärna en checklista som SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) har lagt upp på sin hemsida: Checklista - Förebygg och minimera smittspridning i stallet (pdf)

Hur du rengör: Råd för isolering och rengöring vid smittsamma sjukdomar - häst, www.sva.se

Om EHV-1: Virusabort (EHV-1) hos häst, www.sva.se

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.