Gå direkt till innehåll
Cancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatser

Nyhet -

Cancerframkallande rök ignoreras på arbetsplatser

Ingen vill jobba oskyddat med arbetsuppgifter som innebär en fara för hälsan. Ändå stöter vi ibland på arbetsplatser där personlig skyddsutrustning inte används. Exempelvis vid svetsarbete där svetsröken är hälsovådlig.

I svetsrök finns olika typer av hälsofarliga ämnen - partiklar samt gaser. De irriterar inte bara luftvägarna utan ökar också risken för exempelvis långvarig hosta, nedsatt funktion i lungorna, KOL, lunginflammation eller astma. Därtill blev svetsrök klassat som cancerframkallande år 2017.

Det här skyddar dig mot svetsröken

- Att inte använda andningsskydd vid svetsarbete är en allvarlig hälsorisk och vi upplyser om det så ofta vi kan, säger Martin Lindén, Category Manager inom personlig skyddsutrustning.

Inte sällan sker detta i samtal med kund som letar efter ett svetsvisir för att skydda ögonen mot svetslågan.

- Ögonskydd ses ofta som en given investering men andningsskyddet finns inte alltid med på inköpslistan. Det är därför vi gärna vill prata om vilka behov man har. Ett samtal med oss i butik eller med någon av våra säljare betyder mycket för ditt svetsarbete och din hälsa.

Ett andningsskydd med partikel- och gasfilter är ofta vad som krävs när det gäller svetsrök. Bäst skydd ger ett tryckluftsmatat eller fläktmatat andningsskydd som exempelvis Sundström fläktmotor SR 500 tillsammans med en svetshjälm med luftkanal Sundström SR 592. Då slipper du känna ett andningsmotstånd och blir mindre trött.

Förutom det rekommenderar vi ofta ett populärt minimipaket för såväl ögonskydd som andningsskydd. Det täcker mångas behov och är en rimlig investering för att skydda hälsan - svetshjälm Pyramex och exempelvis halvmask SR 900 från Sundström. Halvmasken har extremt lågt in- och utandningsmotstånd och för att passa så många ansiktsformer som möjligt finns den i tre storlekar.

Tänk dock på att om du har skägg eller skäggstubb och ska använda hel- eller halvmask måste du raka av det om du vill att andningsskyddet ska ge dig skydd. Skägg och skäggstubb skapar annars utrymme för läckage och då sluter skyddet inte tätt.

För att vara säker på att du hittar rätt produkt för ditt svetsarbete, kontakta våra Procuratorbutiker eller kontakta oss på 0200 811 000.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Procurator förser kunder i Norden med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar, förpackningslösningar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Presskontakt

Magnus Karlsson

Presskontakt VD

Relaterade nyheter