Gå direkt till innehåll
Arbetskläder som en "vanlig" vinterjacka är inte detsamma som skyddskläder.
Arbetskläder som en "vanlig" vinterjacka är inte detsamma som skyddskläder.

Blogginlägg -

Ytterkläder för jobbet när det är kallt - vem betalar?

Det är kallt. Du jobbar mycket utomhus. Du behöver arbetskläder som passar för arbete i kall miljö. Frågan är, vem ska betala för kläderna? Din arbetsgivare eller du själv?

Jobb utomhus hela eller delar av dagen under kalla årstider innebär en påfrestning. Likaså arbete i kylrum inom livsmedelsindustrin. Din koncentrationsförmåga och kraft påverkas av kyla vilket kan öka risken för arbetsolyckor. Det är då du behöver kläder som skyddar mot kyla och bibehåller värme. 

Det finns kläder som utvecklas specifikt för att skydda och isolera värme under kalla förhållanden på arbetet. Kläderna certifieras enligt en norm som heter EN 342 och kallas för skyddskläder, exempelvis en skyddsjacka. Frågan är om alla som jobbar i kalla temperaturer har rätt till den skyddsjackan?

Skillnad på kläder och kläder

Skyddskläder ingår i kategorin personlig skyddsutrustning. Sådan utrustning är arbetsgivare skyldig att tillhandahålla personalen, d.v.s betala för.* 

Skyddskläder ska dock inte blandas ihop med andra typer av kläder - arbetskläder som till exempel ett underställ. Arbetskläder är inte klassade som personlig skyddsutrustning enligt Arbetsmiljöverket. De är inte utvecklade för att skydda dig. Arbetsgivare är alltså inte skyldiga att betala för arbetskläder.

Avgörandet om en arbetsplats kräver personlig skyddsutrustning hör ihop med arbetsuppgifterna och arbetsmiljön och vilka risker det därmed finns på arbetsplatsen. Den bedömningen görs av arbetsgivaren.

Om du fryser på jobbet och det inte finns skäl för skyddskläder ska du ändå diskutera dina behov och risker med din arbetsgivare. Många arbetsgivare kan dessutom ändå ha bestämmelser om att du ska få arbetskläder anpassade för säsongen. Får du inte gehör, vänd dig till ditt skyddsombud.

För förslag på varma arbetskläder kan du se vårt utbud där du även hittar skyddskläder certifierade enligt EN 342. Du kan även höra av dig till vår kundservice

Fakta

* Personlig skyddsutrustning, Arbetsmiljöverkets hemsida, https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/personlig-skyddsutrustning/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.