Följ Procurator

Varför används varselkläder?

Blogginlägg   •   Aug 31, 2016 15:08 CEST

Mycket trafik med bilar, lastbilar, cyklar eller rentav truckar. Folk som rör sig. En sådan miljö ställer höga krav på alla som vistas eller passerar där för att undvika eventuella olyckor. I den miljön fyller varselkläder en viktig funktion.

ALLTID SYNLIGHET

Jobbar du där det finns någon form av trafik ska du enligt föreskrifter ha på dig kläder som synliggör dig, oavsett om det är en mörk eller ljus miljö. Även den som vistas där tillfälligt i arbetet, till exempel en projektör, ska följa detta.

Kläder som synliggör dig kallas för varselplagg eller Hi Vis-plagg. De har utformats enligt europeiska normer för att uppfylla strikta krav på utformningen och egenskaper som materialen har. De ger bästa möjliga synbarhet för bäraren i både dagsljus och mörker.

BORDE SYNAS MER

Ofta syns varselkläder på anställda vid vägarbeten och på flygplatser, i skogen och i hamnar för att bara nämna några arbetsmiljöer. Det finns dock fler miljöer och yrken där synlighet borde vara mer viktig än vad den är. 

Ta till exempel personal som arbetar på fritidsgårdar, förskolepersonal eller cykelbud. Ju mer de syns, desto lättare är det för omgivningen att upptäcka dem. Det underlättar för alla och minimerar även risker.

Just certifierade varselkläder är förstås inte nödvändiga i dessa roller men det finns inget som hindrar från att använda dem. 

Ett alternativ till varselkläder annars är plagg som har noggrant utplacerade detaljer för att ge förhöjd synbarhet. Worksafe Visibility till exempel är framtagna för att specifikt passa arbetsplatser som inte har krav på certifierade plagg.

Möjligheten att synas via plagg är med andra ord lysande.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.