Gå direkt till innehåll
Sanering vid utbrott av fågelinfluensa

Blogginlägg -

Sanering vid utbrott av fågelinfluensa

Från Danmark och Sverige rapporteras det om utbrott av fågelinfluensan. Gårdar spärras av och ett stort arbete pågår för att minimera att smittan sprids vidare. Den som arbetar med att sanera och desinficera ska bära rätt skyddsutrustning.

VARFÖR SKYDDSUTRUSTNING?

Fågelinfluensan klassas som en epizooti och zoonos. Det betyder att det är en sjukdom som kan utgöra en fara för både människors som djurs hälsa. Risken att smittan går vidare till den som uppehåller sig i en anläggning med djuren eller till andra människor och djur, måste därför elimineras så långt det går. 

Detta görs med noga hygienrutiner samt sanering och desinficering av allt som finns i dessa områden. Den som sanerar måste använda personlig skyddsutrustning. 

SKYDDSUTRUSTNING VID SANERING

Vår produktchef för personligt skydd, Magnus Paulander, berättar vad som behövs.

- I denna typ av arbetsmiljöer och arbetsuppgifter ska du skydda dig från topp till tå mot den biologiska smittan. Först och främst ska du ha en korttidsdräkt eller skyddsoverall som det brukar kallas, med huva. Förslagsvis av den typen som WorksafeMicrogard eller DuPont Tychem har. 

Dräkten ska minst uppfylla den europeiska normen som kallas för EN 14126. Har en dräkt den klassificeringen betyder det att den klarar av att skydda dels bäraren av plagget från bakterier och virus, dels andra människor och djur efter att den kontaminerade korttidsdräkten tagits av. 

- Efter avslutat arbete är sättet du tar av dräkten något som ska göras efter noga instruktioner, så att du avgränsar smittspridningen ytterligare.

- På fötterna ska du bära stövelskydd som går upp en bit över ankeln eller skyddsstövlar som kan sköljas av och desinficeras efter arbetet. Utöver detta ska du ha skyddshandskar

Men, ska du använda kemikalier i arbetet ska du vara noga med att välja en handske som passar för den specifika kemikalien. Det valet hjälper vi på Procurator gärna till med.

- Dessutom ska du ha andningsutrustning för att skydda dina luftvägar mot allt som virvlar runt när du sanerar. Det du ska ha då är en fläktassisterad andningsutrustning från exempelvis Scott Safety eller Sundström med huva eller mask. Du ska koppla på ett filter som kallas för partikelfilter. Vill du dessutom skydda dig mot vissa odörer kan du lägga till ett gasfilter.

På det här sättet finns det goda förutsättningar för att förhindra att smittan sprids vidare.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Procurator förser kunder i Norden med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar, förpackningslösningar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Presskontakt

Magnus Karlsson

Presskontakt VD

Relaterade nyheter