Gå direkt till innehåll
Saktar du ner?

Blogginlägg -

Saktar du ner?

Handen på hjärtat, när du ser någon klädd i neongula kläder ute på vägarna, saktar du ner? 

Du ser dem lätt på avstånd. Alla som arbetar längs med vägar eller i närheten av vägar är klädda för att du ska se dem och reagera. De litar på att du gör det.

Kläderna de bär kallas varsel- eller Hi-Vis-plagg. De är av ett material som är fluorescerande. Det betyder att färgen uppfattas som i princip självlysande av ditt öga. Effekten skapas via ett ämne som har tillsatts i färgen som förstärker ljusåtergivningen för att ge hög synbarhet. 

Varselplagg har även reflexer som bland annat måste uppfylla krav på retroreflektion vilket innebär en förmåga att återreflektera ljus. Detta och mycket mer är reglerat i en europeisk standard för varselplagg kallad EN ISO 20471.

Varselkläder är ofta en skyldighet att bära av den som jobbar i utsatta arbetsmiljöer som exempelvis vägar. Den som bär varselplagg får med andra ord en chans att vara mer synlig i dagsljus och i mörker.

För den sakens skull innebär inte varselplagg ett fullständigt skydd. Ett arbete i en miljö där det passerar fordon som ofta kommer i hög fart betyder alltid fara. Det är värt all respekt. Så sakta ned och gör det i tid.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Procurator förser kunder i Norden med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar, förpackningslösningar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Presskontakt

Magnus Karlsson

Presskontakt VD

Relaterade nyheter