Följ Procurator

Saktar du ner?

Blogginlägg   •   Jul 31, 2019 11:47 CEST

Handen på hjärtat, när du ser någon klädd i neongula kläder ute på vägarna, saktar du ner? 

Du ser dem lätt på avstånd. Alla som arbetar längs med vägar eller i närheten av vägar är klädda för att du ska se dem och reagera. De litar på att du gör det.

Kläderna de bär kallas varsel- eller Hi-Vis-plagg. De är av ett material som är fluorescerande. Det betyder att färgen uppfattas som i princip självlysande av ditt öga. Effekten skapas via ett ämne som har tillsatts i färgen som förstärker ljusåtergivningen för att ge hög synbarhet. 

Varselplagg har även reflexer som bland annat måste uppfylla krav på retroreflektion vilket innebär en förmåga att återreflektera ljus. Detta och mycket mer är reglerat i en europeisk standard för varselplagg kallad EN ISO 20471.

Varselkläder är ofta en skyldighet att bära av den som jobbar i utsatta arbetsmiljöer som exempelvis vägar. Den som bär varselplagg får med andra ord en chans att vara mer synlig i dagsljus och i mörker.

För den sakens skull innebär inte varselplagg ett fullständigt skydd. Ett arbete i en miljö där det passerar fordon som ofta kommer i hög fart betyder alltid fara. Det är värt all respekt. Så sakta ned och gör det i tid.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.