Följ Procurator

Så blir du av med campylobacter

Blogginlägg   •   Feb 06, 2019 11:28 CET

Färsk kyckling visar en ökad halt av bakterien campylobacter. Detta enligt en undersökning av Livsmedelsverket. Bakterien ger upphov till svåra magsmärtor och akuta diarréer. Rutiner krävs för att bli av med campylobacter.

Över 60% av prover tagna på färsk kyckling i butik var positiva för campylobacter enligt en ny rapport från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Mycket av den färska kycklingen kommer från stora producenter och Livsmedelsverket anser att förebyggande arbete krävs i bland annat slakterier för att minimera risken att bakterien sprids vidare.*

Hur du slår ut campylobacter

Ofta är bristande hygien en orsak till att campylobacter sprids. Därför krävs god handhygien före och efter hantering av kyckling liksom noga rengöring av redskap och arbetsbänkar. Till exempel ska arbetsbänkar med eventuell köttsaft från kyckling torkas av med torkpapper och inte trasa. 

I professionella sammanhang som restaurangkök och slakterier finns det regelverk för hur man håller rent men här kan det också vara aktuellt att använda desinfektionsmedel. För den här typen av verksamheter gäller dock att välja rätt typ av desinfektionsmedel. 

Där funkar KBM Disinfection by LifeClean perfekt. När ytor och arbetsredskap är rengjorda räcker det med en generös mängd av desinfektionsmedlet på en ren trasa för att torka av. Efter två minuters verkan ger det full effekt på campylobacter. Rekommenderbart är att skölja av med vatten. Produkten är bra även i mindre kök.

Eftersom KBM Disinfection by LifeClean är vattenbaserat är det ett ytterst miljövänligt desinfektionsmedel och du behöver ingen skyddsutrustning för att applicera det. Vid större ytor kan medlet appliceras med en tryckspruta. 

Produkten går att använda i flera andra verksamheter och finns som färdig brukslösning samt i sprayflaska: KBM Disinfection by LifeClean

Fakta

* "Färsk kyckling vanlig orsak till campylobacterinfektioner – ny rapport från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten", Livsmedelsverkets hemsida, www.livsmedelsverket.se, 2019-01-22 

"Ny rapport: Färsk kyckling vanlig orsak till campylobacterinfektioner", Folkhälsomyndigheten, www.folkhalsomyndigheten.se, 2019-01-23

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.