Hur håller du dig varm i kylan?

Blogginlägg -

Hur håller du dig varm i kylan?

Vistas du utomhus mycket, kanske som förskollärare, beläggningsarbetare eller inom byggindustrin? Eller jobbar du i kall miljö året runt inom livsmedelsindustrin? Då är det en utmaning att hålla sig varm. 

Vi rekommenderar att du klär dig lager-på-lager och att du tänker till extra kring det du väljer att ha närmst kroppen. Där är materialvalet viktigt och Elin Lundström och Annica Paulsson Haglund har full koll på detta. De är Produktchefer och jobbar med fokus på vårt sortiment för arbetskläder för olika branscher. 

Varför ska jag välja lager-på-lager?

Den främsta anledningen är för att du ska hålla dig varm och torr. Lager-på-lagerprincipen med olika plagg innebär att luften som finns mellan varje lager värms upp av din kroppsvärme och stannar där. Dessutom kan du smidigt ta av dig ett lager om du behöver bli svalare en kort stund. 

- Men principen funkar bara om du väljer rätt typ av plagg, av rätt material. Plaggen ska ju hjälpa din kropp med att transportera ut fukt och svett så att du håller dig torr. Att gå omkring och vara fuktig eller svettig gör bara att du fryser annars, säger Elin. 

Annica och Elins materialskola

Annica berättar vidare att understället är det första och viktigaste lagret du ska ha om du utsätts för kyla. Men, för att du ska välja rätt underställ måste du veta en del om materialet. Därför har hon och Elin satt ihop en liten materialskola som vägledning: 

  • Bomull - naturfiber med god slitstyrka. Transporterar dock inte bort fukt. Kan med fördel blandas med andra material för god fukttransport.
  • Syntetmaterial, exempelvis polyester och polyamid - har förmåga att transportera bort fukt från huden ut till yttre lager för snabb torkning.
  • Ull - naturfiber som värmer även när det är vått. Hjälper till att hålla en jämn temperatur. Har en antibakteriell funktion så att odörer kan minska. Är även smutsavvisande.

Olika material har alltså olika fördelar. Närmst kroppen för lager-på-lagerprincipen funkar inte vilket material som helst. I vår produktutveckling har vi skapat underställ som ska passa olika typer av aktiviteter och har därför varit noga i materialvalen. 

Annica tipsar om några av våra underställ:

- Vi har ett underställ som heter Worksafe Add Functional. Det har upphöjda kanaler i stickningen för att skapa en naturlig luftspalt. Luft håller ju som sagt värme, så detta underställ håller dig extra varm. Det är perfekt för riktigt kalla breddgrader och i kylrum i livsmedelsindustrin.

- Ett annat är en nyhet som är på ingång hos oss - Worksafe Add technical. Det består av både polyester och merinoull. Ullen värmer gott och har en anti-odörfunktion. Detta underställ är perfekt för alla typer av aktiviteter så håll utkik på vår hemsida efter det. Du kan också kika i vår broschyr om det: Worksafe underställ.

Mer info

Vill du se alla våra befintliga underställ? Kika på vår webb: underställ

För att lära dig mer om olika material rekommenderar vi att du besöker: material - kläder

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Procurator förser kunder i Norden med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar, förpackningslösningar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Presskontakt

Magnus Karlsson

Presskontakt VD

Relaterat material

Relaterade nyheter