Gå direkt till innehåll
Vet du vad du bränner du upp?

Blogginlägg -

Vet du vad du bränner du upp?

Då mörkret sänker sig är vi många som väljer att tända ljus. Det skapar stämning och en varmare känsla. Men, har du koll på vad du bränner upp och hur det påverkar dig?

Varje år använder vi i Sverige tonvis av ljus och värmeljus, ca 18 000 ton*. De flesta ljus brukar vi kalla för stearinljus, men egentligen är det oftast en felaktig benämning. För det är skillnad på ljus och ljus. 

TÄND RÄTT LJUS 

Somliga ljus är tillverkade av stearin, men andra kan mycket väl vara tillverkade helt eller delvis av exempelvis det som kallas paraffin. Det sistnämnda har tyvärr negativa effekter på miljön och kan påverka vår egen hälsa. 

Paraffin är en fossil oljeprodukt. När det förbränns bildas koldioxid som bidrar till växthuseffekten och vårt klimat. Med den mängd paraffinljus som bränns upp årligen blir det lika mycket koldioxidutsläpp som från ca 15 000 bilar.*

Utöver detta finns det forskning som säger att paraffin avger skadliga kemikalier vid förbränning, som kan vara farliga för hälsan.** Använder man ljus av paraffin är det därför bra att att använda dem med försiktighet. Till exempel är det bra om de brinner i väl ventilerade utrymmen.

Stearin däremot, är en förnybar råvara av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Stearinljus är avsevärt snällare mot miljö och även hälsa eftersom de avger minimalt med skadliga partiklar. 

Brinnande stearinljus har till och med upptäckts av forskare på Lunds universitet ha en välgörande påverkan på oss. Hjärtats rytm påverkas då på ett positivt sätt av stearinljus.*** (Detta gäller dock endast stearinljus utan tillsatser av färg eller doft.)

VÄLJ RÄTT TILLVERKARE FÖR MILJÖNS SKULL

Innan du väljer ljus, kolla alltså vad de är gjorda av. Kolla också om de är bra ur miljösynpunkt. Om du väljer stearinljus är det av intresse att veta vad stearinet baseras på. 

Många stearinljus innehåller palmolja. Den oljan kan tyvärr komma från odlingar som bland annat påverkar våra regnskogar negativt. 

Men det finns de som arbetar för en hållbart producerad palmolja som till exempel RSPO (Round Table of Sustainable Palm Oil). Det är en global organisation med flera olika intressenter och medlemsföretag. Tillverkaren Duni är exempel på en av medlemmarna i RSPO. 

Det finns även tillverkare som uteslutande använder stearin av endast animaliskt ursprung och inte av vegetabiliskt ursprung som palmolja. Exempel på tillverkare som arbetar så är Liljeholmens.

Förutom att känna till några bra tillverkare, är även miljömärket Svanen en god vägledare. Svanen är ett officiellt nordiskt märke som talar om att en produkt uppfyller stränga miljökrav. Svanenmärkta ljus påverkar miljön minimalt.

Om du letar efter stearinljus som är bra för dig och miljön - kolla: stearinljus av Duni och Liljehomens

Sist men inte minst, tänk alltid på brandrisken - lämna aldrig ett brinnande ljus obevakat

KÄLLOR OCH FAKTA

* "Bidra inte till växthuseffekten", www.svanen.se, 2011-12-11

** "Välj rätt ljus", Maria Backman, Göteborgs-Posten, 2010-12-17 samt

 "Frequent use of certain candles produces unwanted chemicals", South Caroline State University, Monday, August 24, 2009

*** "Rök från stearinljus kan ha positiva effekter på hjärtat", Lunds universitet, www.lu.se, 2014-02-25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.