Gå direkt till innehåll
Vem betalar för dina skor på jobbet?

Blogginlägg -

Vem betalar för dina skor på jobbet?

Tycker du att din arbetsgivare ska betala för dina arbetsskor? Eller vill du åtminstone kunna göra avdrag för dem i deklarationen?

Det här är vanliga frågor som vi stöter på. Därför kollar vi här på vad reglerna säger.

Ansvar och skor

Din arbetsgivare har ett huvudansvar för att din arbetsmiljö är säker enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2001:3

Finns det risker för din säkerhet eller hälsa på jobbet ska arbetsgivaren se till att du bland annat har personlig skyddsutrustning. Däri ingår skor, fast inte vilka skor som helst. Det handlar om skyddsskor

Skillnad på skor

Det finns yrkesskor och det finns skyddsskor. De svarar var och en på baskrav och sedan på olika krav på respektive sätt.

  • Skyddsskor har till exempel skyddståhätta som ska klara risken för en viss belastning. 
  • Yrkesskor har inte hätta men skyddar mot vissa risker på sitt sätt.

Finns det risk att du trampar på vassa, spetsiga föremål eller får tunga föremål på fötterna eller finns det kemiska risker, risk för halka, hetta eller kyla? 

  • Du ska bära skyddsskor och din arbetsgivare ska tillhandahålla dem, utan kostnader för dig.

Fast, det är inte säkert att just du har rätt till skyddsskor. Din arbetsgivare ska nämligen göra en riskanalys i din arbetsmiljö och bedöma eventuella risker och behov av personlig skyddsutrustning utifrån föreskrifter från Arbetsmiljöverket. Exempel:

  • Är du tidningsbud eller förskollärare och vistas mycket ute när det är kallt är det inte givet att du får skyddsskor via jobbet.
  • Jobbar du inom livsmedelsindustrin i kylrum är det mer sannolikt att du får skyddsskor.

Givetvis kan det finnas undantag. Arbetsgivare kan mycket väl ha bestämt att skor ingår i jobbet för dig. Men det är upp till var och en arbetsgivare och inget som finns i lagar eller föreskrifter.

Avdrag för skor

Du får göra avdrag i din deklaration om du har haft utgifter för skyddsutrustning, däribland skor med stålhätta d.v.s. skyddsskor enligt Skatteverket

Men detta gäller bara om skyddsutrustningen är nödvändig för att du ska kunna göra ditt jobb och din arbetsgivare inte har tillhandahållit dig utrustningen. 

Återigen, riskanalyser och föreskrifter gäller. Vill du ha hjälp med riskanalyser och att tolka föreskrifterna gör vi det gärna. Skapa dig även en överblick av vilka skyddsskor och yrkesskor som finns från exempelvis SieviMonitorUvex eller Solid Gear och Tradeport. Hör av dig till info@procurator.se eller 0200 811 000.

Ämnen

Taggar

Relaterade nyheter