Gå direkt till innehåll
Matlådor och bestick av miljösmarta material.
Matlådor och bestick av miljösmarta material.

Blogginlägg -

Hållbara engångsprodukter - vad är de tillverkade av?

Mat i take-away-lådor blir allt mer populärt. Det innebär att användandet av engångsförpackningar för matförvaring samt engångsbestick ökar på avfallsberget. Men med engångsförpackningar och engångsprodukter i miljösmarta material kan vi göra mycket för att förbättra förutsättningarna.

Restauranger, salladsbarer, caféer och matbutiker med självplock för lunchlåda med flera kan göra mycket för miljön om engångsbestick och matlådor för take-away är av miljösmarta material. 

Men vad är miljösmarta material och vad är de tillverkade av? Inte minst, var hittar man dessa engångsprodukter? 

Vi listar några engångsmaterial som du kan hitta i vårt sortiment.

Bagasse

  • Ett komposterbart och återvinningsbart material. Återvinns från fiber av sockerrör och blir till en massa som går att forma.
  • Hittas i förpackningar som mikroformar, tallrikar och hämtboxar. Fungerar även för att tillverka lock till salladsskålar.
  • Tål värme i exempelvis mikrovågsugn och vatten upp till 100 grader. 

Bagasse-produkter finns i flera olika storlekar och utformande i vår webbutik >>

Trä

  • Engångsbestick av trä som exempelvis björk tillverkas från förnybara råvaror och är biologiskt nedbrytbara. I vår webbutik kommer träbesticken från skogar där årlig avverkning inte överstiger grad av ny tillväxt.
  • Bestick i björk är värmetåliga och starka.

PLA och CPLA - växtbaserad plast

  • Kallas också bioplast och används bland annat till lock och engångsglas
  • Tillverkas av exempelvis stärkelse från majs eller socker som konverteras till mjölksyra i en fermenteringsprocess. 
  • Är återvinningsbart och nedbrytningsbart via industriell kompostering.

Visste du det här...

  • När något anges vara 100% komposterbart innebär det att en produkt behöver genomgå industriell kompostering. 
  • Industriell kompostering är en process som sker i en avfallsanläggning där rätt temperatur, fukt och specifika mikroorganismer arbetar med att bryta ned växtbaserad plast.

Därför ska du inte slänga komposterbara produkter i naturen.

Söker du ett fullgott sortiment miljövänliga produkter för catering och servering - besök vår guide för catering och servering >>

Lär dig mer om hållbara och miljösmarta material via vår materialguide >>

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Vi förenklar din arbetsdag med produkter, kunskap och innovativa lösningar.

Procurator förser kunder i Sverige med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. OptiGroup är en ledande europeisk business-to-business distributör av produkter som är centrala för den löpande affärsverksamheten inom Facility, Safety & Foodservice, Packaging och Paper & Business Supplies. Bolagen inom OptiGroup specialiserar sig på att förse sina kunder med produkter och tjänster som förbättrar effektiviteten och bidrar till en mer framgångsrik verksamhet. OptiGroup-koncernen med en nettoomsättning på 1,6 miljard EUR under 2018 och 2 200 anställda, ger support till över 110 000 kunder i 19 europeiska länder. Besök www.optigroup.com