Gå direkt till innehåll
Ditt arbete kan göra dig sjuk

Blogginlägg -

Ditt arbete kan göra dig sjuk

Visste du att du kan få artros av din arbetsmiljö? En nysläppt rapport visar att det kan hända om du jobbar mycket på knäna, gör tunga lyft, står mycket, böjer eller vrider dig ofta i jobbet.

Sambandet mellan arbetsmiljön och ledsjukdomen artros har granskats och klarlagts av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Det här får betydelse både för arbetsgivare som arbetstagare.*

VAD BETYDER DETTA?

Det här sambandet kan göra att det nu blir lättare än tidigare att klassa artros som en arbetsskada. Det betyder också att arbetsgivare såväl som anställd behöver vara extra uppmärksamma på hur risken för artros kan minimeras: 

- Rätt rörelser och förebyggande träning som bygger upp musklerna kring de utsatta lederna är a och o. Men vänd dig till företagshälsovården eller en fysioterapeut/sjukgymnast för att få bästa råd om rörelser och träningsform.

- Köp in och använd produkter som hjälper i arbetet och som ger kroppen stöd: 

  • Jobbar du mycket på knäna exempelvis är knäskydd ett måste. Skyddet ska bytas ut med jämna mellanrum: se stöd & supportprodukter
  • Gör du mycket tunga lyft kan en inläggssula vara ett sätt att avlasta knäna: se inläggssulor

För fler tips för att skona knän: "Så sparar du dina knän", Byggnadsarbetaren, 24 augusti 2016

MER INFORMATION

* Artros är en form av ledsjukdom. Leder som drabbas av artros ger smärta, blir stela och får nedsatt rörlighet. Enligt rapporten av SBU drabbar sjukdomen cirka var fjärde person över 45 år i Sverige. Mer av SBUs rapport:

"Arbetsmiljöns betydelse för artrosbesvär. En systematisk översikt och utvärdering av medicinska, sociala och etiska aspekter." Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2016. SBU-rapport nr 253. ISBN 978-91-85413-96-6

Lyssna på ett reportage om rapportens betydelse:

"Kan bli lättare att få artros klassat som arbetsskada", www.sverigesradio.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.