Gå direkt till innehåll
Där ska du inte jobba ensam

Blogginlägg -

Där ska du inte jobba ensam

Det finns arbeten där du absolut inte ska jobba ensam. Annars jobbar du med livet som insats. Så är det om du jobbar i slutna utrymmen. Det vet Benjamin Josefsson en hel del om så vi låter honom berätta mer.

I sin roll som säljkoordinator inom fallskydd stöter Benjamin på kunder som har slutna utrymmen som sin arbetsplats. Det kan vara allt från en brunn, silo och cistern till ett lastutrymme. 

Benjamin pratar ofta om att i dessa utrymmen är flera säkerhetsaspekter livsviktiga. För din säkerhets skull ska du därför följa bland annat Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2014:43 Kemiska Arbetsmiljörisker. Benjamin förklara kortfattat vad den säger:

- En av sakerna du ska tänka på är att du aldrig ska jobba ensam. Det måste finnas en person som övervakar och har kontakt med dig där inne. Men detta räcker inte helt. För tyvärr har det ju hänt att personer har svimmat av i ett slutet utrymme på grund av exempelvis syrebrist. När sedan kollegan utanför har upptäckt detta har hen gett sig in i utrymmet utan att skydda sig själv och själv också svimmat. 

Jobbar man på det här sättet kan det alltså få ödesdigra konsekvenser. Därför måste du skydda dig med rätt utrustning. 

- Om det inte är direkt uppenbart vad luften i det slutna utrymmet innehåller ska du mäta luftens innehåll med ett mätinstrument. Då ska du mäta halten av syrgas, om det finns hälsofarliga ämnen, brännbara gaser och ångor. Du ska också bedöma om luften behöver kontrolleras under arbetets gång.

- Skulle mätinstrumentet ge utslag kan du i vissa fall ventilera utrymmet och tillföra ren luft men annars ska du använda andningsskydd. Exempelvis ett tryckluftsmatat andningsskydd från Scott Safety om det finns syrebrist.

Innan arbetet påbörjas ska du också tänka på hur du gör en livräddande insats:

- Det ska gå att lyfta ut en person ur utrymmet, utan att någon annan behöver gå in. För det finns det fasta lösningar men även mobil fallskyddsutrustning som du kan ta med dig ut. Till exempel har 3M lösningar som du placerar så att du kan hissa upp din kollega till säkert område om något skulle hända.

                                      

Är du det minsta osäker på hur arbetet i ett slutet utrymme kan lösas på ett säkert sätt ska du definitivt höra av dig till Benjamin och hans kollegor. De har alltid konkreta råd och lösningar: kontakta våra specialister

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.