Gå direkt till innehåll
Har ni "blinda fläckar" på ditt jobb?

Blogginlägg -

Har ni "blinda fläckar" på ditt jobb?

Riskacceptans på många arbetsplatser idag leder till "blinda fläckar". Har ni sådana på din arbetsplats? Då är det dags att skaffa hjälp!

Tänk efter, hur många gånger har du och dina kollegor sett eller hört var det finns risker i din arbetsmiljö? Har ni agerat på dem eller har de blivit en "blind fläck"? Arbetsmiljöforskaren Cecilia Österman säger i en intervju i Byggindustrin att det idag finns en form av riskacceptans på många arbetsplatser. Det leder till att risker blir en del av jobbet; en slags "blind fläck".

Lösningar mot blinda fläckar

När vi på Procurator är ute på kundbesök samt när vi gör riskanalyser synliggör vi ofta "blinda fläckar" och kan plocka fram olika lösningar för att förebygga risker på arbetsplatser. Ett exempel är kring fallskydd. 

Fallskydd behövs inte bara när någon arbetar på hög höjd som många tror. Nyckelordet är höjd, av olika slag. Allt från att klättra ned i en brunn till att kliva upp på en pall eller stege. Använder du till exempel en bärbar stege när du jobbar som fastighetsskötare är stegen en riskzon. Den kan glida och välta när du ska rensa en hängränna från löv. Med en stegförankringsklämma på plats förebygger du risken att stegen glider.

Den här typen av fallskyddslösningar och flera andra kan du alltid efterfråga hos oss.

Cecilia Österman talar om ytterligare punkter för att öka säkerheten på arbetet:

  • Tänk ett steg längre! Om en fallolycka skett och det konstateras att fallskydd saknades är det inte tillräckligt. Ställ frågan om varför fallskyddet inte användes. Svaret hittas ofta i ledarskapet enligt Österman. 
  • Attityden kring säkerhet på arbetsplatsen är kritisk. Tas inte personlig skyddsutrustning på allvar behöver detta lyftas fram och uppåt i organisationen och bearbetas.
  • Den som är beställare av ett jobb behöver titta noggrant på vad priset för jobbet täcker. Räcker det för att ett arbete ska kunna utföras så säkert som möjligt? Beställaren behöver kunskap att ställa högre krav på säkerheten. Den kunskapen kan du få via våra utbildningar.

Vår kompetens och erfarenhet att genomföra riskanalyser samt hålla i utbildningar kompletterar vårt produktutbud. Tveka inte att höra av dig till oss för hjälp med att motarbeta de blinda fläckarna.

Fakta

”Doktor i sunt förnuft”, www.byggindustrin, 22 augusti 2019

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Procurator förser kunder i Norden med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar, förpackningslösningar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Presskontakt

Magnus Karlsson

Presskontakt VD

Relaterade nyheter