Följ Procurator

Glas- och gaffelsymbolen räcker inte hela vägen

Blogginlägg   •   Sep 27, 2017 08:53 CEST

Symbolen med ett glas och en gaffel på olika produkter och material tas ibland för givet. Det kan ställa till med konsekvenser.

Glas- och gaffelsymbolen säger att en produkt kan användas för kontakt med livsmedel. Men detta gäller bara under vissa förutsättningar:

  • Ingen ytterligare information finns om produkten.
  • Det råder normala förhållanden där produkten används.

För att förstå rent konkret vad det där egentligen betyder kan vi ta ett klassiskt exempel - engångshandskar. Alla engångshandskar funkar inte med all typ av mat. 

Tyvärr är det inte många som tänker på eller ens vet detta vilket kan innebära en fara för hälsan.

SE UPP MED FETA LIVSMEDEL

Materialet engångshandsken är gjord av och typen av livsmedel det "möter" är viktigt i det här sammanhanget. 

Ofta nämns två material som handsken kan vara gjord av:

  • Nitril - slitstarkt, elastiskt och konstgjort gummimaterial. Motståndskraftigt mot bland annat oljor och fetter.
  • Vinyl - slitstarkt plastmaterial som ger bra grepp och behåller sin mjukhet i kyla. Kan innehålla mjukgörare; ftalater som är hälsoskadliga.
    Vid kontakt med feta livsmedel kan dessa ftalater vandra över; migrera till livsmedlet vilket inte är bra för den som sedan äter livsmedlet.

Därför ska du använda engångshandskar av nitril när du exempelvis filear feta fiskar som lax och makrill, om du gör sushi med lax eller när du rullar köttbullar av köttfärs. Exempel på sådana handskar hittar du från WorksafeKBM och Ansell

Så gör dig själv och dina gäster en tjänst: kolla alltid en extra gång efter glas- och gaffelsymbolen på förpackningen och vilket material engångshandsken är gjord av.

FAKTA

Material i kontakt med livsmedel, www.livsmedelsverket.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.