Gå direkt till innehåll
Skydda din hörsel och hör sen!

Blogginlägg -

Skydda din hörsel och hör sen!

Hur var det nu, du har koll på vilken bullernivå du utsätts för på jobbet? Och du vet om du bör bära hörselskydd och vilket i så fall? Följ våra råd annars.

För ett tag sedan berättade vi om hur viktigt det är att använda hörselskydd om du utsätts för buller på ditt arbete. En kort repetition kan vara på sin plats:

Om du under en arbetsdag utsätts för buller på en nivå av:

  • 80 decibel (dB) ska arbetsgivaren tillhandahålla hörselskydd.
    (Det är lika högt som en hårfön låter.)
  • 85 decibel (dB) så ska arbetsgivaren se till att hörselskydd används.
    (Det är lika högt som en matberedare låter.)


Vilket hörselskydd?

Nu vill vi fortsätta med att berätta om vad du ska tänka på vid ditt val av hörselskydd. Det finns ju flera olika typer av hörselskydd som till exempel hörselkåpor, hjälmkåpor, bygelproppar och hörselproppar. Så hur vet du vad du ska välja?

  • Om du inte redan vet vilken decibel din arbetsplats har, ta reda på det med en bullermätare.
  • Ditt hörselskydd ska passa dina behov i din arbetsmiljö och i informationen om skydden brukar dämpningsvärden anges. De talar om vilken decibel ett hörselskydd förväntas dämpa ner buller med. Läs därför på om produkten innan du gör ditt val.


Korrekt och konsekvent användning och hör sen

Det absolut viktigaste är att hörselskyddet används hela tiden då du vistas i buller! Minsta "slarv" kan göra att hörseln skadas. Men tänk också på det här:

Använder du hörselkåpa eller hjälmkåpa? Se till så den sluter tätt kring öronen och undersök kontinuerligt så att tätningsringarna inte har torkat eller spruckit.


Mer fakta och information

Vill du veta mer om hörselskydd generellt eller kanske om olika ljudnivåer och vad de kan jämföras med? Kolla våra faktasidor om hörselskydd eller bullertermometer.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.