Gå direkt till innehåll
Nya regler för arbetsmiljöer med kemiska produkter

Blogginlägg -

Nya regler för arbetsmiljöer med kemiska produkter

På arbetsplatser med kemiska riskkällor är kraven höga på att göra arbetsmiljön säker. Exempelvis ska det vara rätt personlig skyddsutrustning och det ska finnas specifika märkningar och skyltar som varnar för faror. Nya regler började dock gälla 1 juni 2015 för skyltar och märkning. Vi tittar på vad som är nytt.

Enligt Arbetsmiljöverket är arbetsgivare skyldig att ge arbetstagare ”fullständig och upprepad information och instruktion om de skyltar, den märkning och de signaler som används på arbetsplatsen”. (Se Arbetsmiljöverkets hemsida: AFS 2008:13 - Skyltar och signaler

Vad är det som är nytt?

Med de nya reglerna som nu kommit hoppas vi att berörda arbetsplatser har gjort förändringar. Om inte, så reder vi kortfattat ut vad som gäller:

  • Tidigare gula skyltar och märkningar som talar om farorna i arbetsmiljön ska nu ersättas med nya vita istället. Med den vita utformningen finns nya farosymboler, så kallade faropiktogram. 
  • Under en övergångsperiod kan man ha kvar gamla skyltar men varningsskylt för gasflaskor måste bytas per 1 juni 2015. Alltså, om det inte redan är gjort - byt skylt.
  • För behållare med farligt innehåll ska det finnas en specifik text tillsammans med faropiktogrammet. Till exempel ska symbolen för något som är giftigt ha texten "Giftig". Detta är inget krav för skyltar och man kan utforma texten själv på skyltarna om man vill det.

Låter det knepigt? 

Vill du veta mer om vad allt innebär för din arbetsplats eller behöver du få fram nya skyltar? Hör av dig till oss på 0200 811 000 eller på info@procurator.se

Mer information om de nya reglerna finns på Arbetsmiljöverkets hemsida: Ändringar om märkning och skyltning för kemiska produkter och risker.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.