Gå direkt till innehåll
Flytta inte berget. Byt ut det istället!

Blogginlägg -

Flytta inte berget. Byt ut det istället!

Ett berg med tygtrasor som används för att torka av eller rengöra är ingen ovanlig syn på arbetsplatser inom industri och verkstad. Berget tar dock rejält med plats och är i längden inte heller en hållbar idé. Men det finns alternativ som löser många problem.

I återanvändningssyfte kan tygtrasor ses som en god idé. Utslitna tyger och tygspill används för avtorkning och rengöring av till exempel maskindelar. Men utvecklingen har gått framåt. För både miljö och ekonomi finns bättre val. 

En av våra samarbetspartners - SCA, har flera goda argument för såväl miljö, människa som ekonomi att byta ut berget av tygtrasor mot Tork rengöringsdukar av nonwoven. (Dukar gjorda av bland annat cellulosamassa.)

ARGUMENT: MINSKAD PÅVERKAN PÅ MILJÖN

1) För att torka av vatten eller olja används ibland tygtrasor. Men de blir å andra sidan snabbt genomblöta och det kan behövas flera stycken för uppgiften.

  • Tork rengöringsdukar suger upp två gånger så mycket vätska. Det innebär mindre mängd förbrukat material och därmed mindre mängd nedsmutsat avfall. 

2) Tygtrasor används ibland tillsammans med lösningsmedel. I ett jämförande test där tygtrasa och rengöringsduk användes tillsammans med lacknafta pekar resultatet på att rengöringsdukar är bättre: 

  • Upp till 40 procent mindre mängd lösningsmedel förbrukades med rengöringsduken under jobbets gång, vilket är schysst för både miljö och ekonomi. 

3) Ytterligare miljöaspekt att kika på är avfallsberget. En tygtrasa väger mer än en rengöringsduk; upp till åtta gånger mer: 

  • Avfallshanteringen av nedsmutsat och därmed farligt material kan minskas med upp till 80 procent om istället Tork rengöringsdukar används. Detta eftersom man betalar per kilo för farligt avfall. 

4) Tygtrasor är tyvärr skrymmande att förvara, även om de finns i komprimerade säckar. Transport av dessa säckar kräver plats. Det är även vanligt att trasorna i säckarna töms ut i stora behållare för att göra dem lättare att plocka, vilket då betyder att de tar upp ännu mer plats.

Tork rengöringsdukar däremot, finns i praktiska förpackningar som inte tar lika stor plats under vare sig transport eller förvaring:

  • Rengöringsdukarna kan ta upp till 4,5 gånger mindre plats under transport i jämförelse med tygtrasor i säckar. Det kan innebära färre transporter och därmed mindre bränsleåtgång. 


ARGUMENT: FÄRRE BEKYMMER 

5) Rengöringsdukarna är dessutom luddfria vilket ger mindre bekymmer och mer effektivitet för den som använder dem. 

6) Förpackningarna kan också användas som de är, med en öppningsbar flik eller i en dispenser.

  • En duk i taget kan snabbt plockas ut. Det ger ordning och reda och sparar tid i jämförelse med att gå iväg till en hög med tygtrasor för att få tag på en lämplig trasa.


Vi är övertygade om att berget självklart bör bytas ut. Är du?

Källor: Tork broschyrmaterial "Tork vs hyrtrasor"

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.