Följ Procurator

Ambulans, räddningstjänst och polis måste byta skyddsmask

Nyhet   •   Maj 15, 2018 11:12 CEST

Helmask M98 är den mask som räddningstjänst, ambulans, polis och försvar bör använda.

Ett förbud har gått ut av Arbetsmiljöverket mot användning av en specifik skyddsmask mot giftiga gasutsläpp. Skyddsmasken delades ut av Socialstyrelsen 1990 till personal inom region och landsting. Sker ett farligt gasutsläpp finns det risk för allvarliga konsekvenser. 

Personal inom exempelvis brandförsvar, ambulans och polis har i många fall idag ett andningsskydd för användning vid risk för giftiga gasolyckor - en skyddsmask kallad M90. Masken gavs ut av Socialstyrelsen men enligt reglerna får denna endast användas av Försvarets Materialverk, FMV. 

Masken är nämligen klassad som något som kallas för komplicerad personlig skyddsutrustning och dessutom är CE-märkningen bristande enligt EU:s regler för användning inom annan verksamhet. 

Informationen om att stoppa användningen av masken har gått ut till landstingen men få vet vilket alternativ de ska gå över till. Därför samarbetar nu specialister inom andningsskydd hos Procurator och Scott Safety för att informera om en ersättande helmask:

- Det här är en allvarlig fråga man inte ska vänta med. Om en olycka händer där farliga gaser är inblandade kan det bli kritiskt inom funktioner för livräddning och samhällsskydd. Därför har vi tillsammans med Scott Safety tittat på en skyddsmask som kan ersätta den aktuella skyddsmasken. Vi rekommenderar istället helmask M98, säger Magnus Paulander, Category Manager Personal Protection Equipment.

Scott Safetys helmask M98 skyddar användarens ansikte och andningsorgan mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära risker, så kallade CBRNE-risker. Den är speciellt framtagen för försvar och räddningstjänst, ambulans samt polis och finns som beställningsvara hos Procurator.

- Tyvärr är det för få som är medvetna om ersättningsmasken och därför informerar vi nu brett om att gå över till helmask M98, säger Magnus Paulander.

Procurator bistår även med fullständig utbildning i användandet samt kontroll av Scott Safety helmask M98. Kontakta Procurator så hjälper vi dig: info.se@procurator.com alternativt ring 0200 811 000.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.