Gå direkt till innehåll
Varför bär rökdykare andningsutrustning?

Blogginlägg -

Varför bär rökdykare andningsutrustning?

Har du funderat på varför rökdykare inom räddningstjänsten bär andningsutrustning? En konstig fråga tycker du kanske. Alla har vi hört att "röken dödar". Men, vet du vad det är i röken som gör den livshotande?

För att förstå mer kring detta har vi pratat med Christer Trulsson, produktspecialist på tekniskt skydd. Han vet mycket om risker i arbetsmiljön för exempelvis brandmän och hur de kan minimeras.

- Lite kortfattat kan man säga att eld livnär sig på bland annat syre. När något brinner reagerar det med syret i luften och det bildas olika gaser som till exempel koldioxid och kolmonoxid. De gaserna och syrebristen är direkt livshotande. 

Hur då menar du?

- Höga halter av en specifik gas eller syrebrist i luften kan göra att man känner yrsel, huvudvärk eller illamående men det kan bli värre. Man kan bli medvetslös och dö inom loppet av bara några få sekunder. 

- Det som är särskilt farligt med dessa gaser och partiklar är att de ibland inte syns eller känns av med luktsinnet. De är förrädiska med andra ord, så andningsutrustningen är oerhört livsviktig för en rökdykare. 

Skyddsutrustningen kräver sanering 

Christer berättar vidare att förutom att röken är livshotande frigörs det hälsofarliga partiklar från allt som brinner. Dessa partiklar kan vara giftiga och cancerframkallande och de fastnar under arbetet både på andningsutrustning, larmställ som rökdykare har på sig samt annan utrustning. 

Därför jobbar han och några kollegor med att informera om rätt skyddsutrustning och hur all kontaminerad skyddsutrustning bör packas ned för transport tillbaka till räddningsstationen för sanering.

Mer fakta

Mer om sanering av skyddsutrustning kan du läsa om på: Projekt friskabrandmän

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.