Gå direkt till innehåll
Vad betyder vattenpelare egentligen?

Blogginlägg -

Vad betyder vattenpelare egentligen?

Vattenpelare eller förkortningarna vp eller wp nämns ofta när man kollar på beskrivningen av regnkläder. Frågan är vad vattenpelare innebär och varför du ska bry dig. 

Vi har frågat Ann Carlsson vad vattenpelare spelar för roll. Hon är certifieringsansvarig för kläder och handskar på Procurator.

Vad innebär vattenpelare?

- Om vi börjar med att förstå vad ordet står för, så anger det vattentätheten i ett plagg. Det betyder också att materialet i plagget har testats för att se när det börjar släppa igenom vatten. 

- Under testet utsätter man materialet för ett vattentryck som anges i millimeter. Ta till exempel ett plagg med en vattenpelare på 8000 mm. Det innebär att materialets rätsida klarade av att stå emot trycket från en mängd vatten som mäter 8000 millimeter på höjden, innan det började bli vått på andra sidan.

Ska jag välja regnkläder efter mängden vatten jag utsätts för?

- Det låter såklart konstigt om man översätter testet till din dagliga situation och mängden vatten. För det är nog inte många som går omkring i regnkläder i så många millimeter vatten. Men rent konkret är vattenpelare ett mått och en vägledning för hur mycket väta plagget tåler. 

Vilken vattenpelare ska jag då välja?

- Valet hänger ihop med hur länge du är i våt miljö och vad du gör där i dina regnkläder. Vattentätheten brukar börja någonstans på 2000 millimeter. Räknar du med att vara ute länge i ihållande regn och dessutom har någon form av press på plagget, kanske en ryggsäck eller liknande, kan så hög vattenpelare som möjligt vara aktuellt. 

Extra tryck på ett plagg bidrar till att vattnet pressas genom på ett helt annat vis än om man enbart bär plagget utan någon form av tryck. 

- Men, du ska också tänka på hur mycket aktivitet du har när du har regnplagg. I ett rörligt jobb till exempel, kan en låg vattenpelare vara att föredra. Material som är mycket täta utifrån är nämligen ofta även täta inifrån, vilket ger mindre ventilation och du blir då våt av din egen fukt eller svett. 

- Men det här hänger också ihop med plaggets yttermaterial och foder. Allt tillsammans påverkar plaggets förmåga att transportera ut fukten. 

Kort sagt, så hög vattenpelare som möjligt är kanske inte det just du behöver. Välj istället efter behov och nivå av aktivitet, där du tänker på hur mycket ventilation du vill ha. 

Har du några rekommendationer?

- Kika på Worksafe Active Cargo Jacket som har ett löstagbart foder och som passar de flesta typer av aktiviteter där du vill ha en lagom hög vattenpelare. 

Brage Protective Boulder Shell Jacket är bra för dig som har mycket aktivitet som även finns i en dammodell Brage Protective Boulder Shell Jacket Lds. Jackan har en hög vattenpelare samtidigt som den har en god genomsläpplighet av fukt inifrån. 

Fristads Kansas Airtech jacka har också en hög vattenpelare och är i materialet Airtech® vilket ger god andasfunktion och därför passar de flesta aktiviteter. 

- Är du ute efter ett helt vattentätt regnställ finns Worksafe Hi-Vis 20471 Rain Coat med tillhörande byxor Hi-Vis 20471 Rain Pants.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.