Gå direkt till innehåll
UV-strålar påverkar hållbarhet och skyddsfunktion på skyddshjälmar
UV-strålar påverkar hållbarhet och skyddsfunktion på skyddshjälmar

Blogginlägg -

UV-strålar påverkar din hjälm

Det är tur att det finns skyddshjälmar. Om du ramlar eller ett föremål faller på ditt huvud kan avsaknaden av en skyddshjälm ge svåra följder. Fast om den ska skydda dig, måste du byta ut den med jämna mellanrum. 

Förväntad livslängd på en skyddshjälm är max fem år. För flourescerande hjälmar gäller ett år. Därefter är det dags att skaffa en ny. Fast, fokusera inte på antal år nu. Det är inte det enda riktmärket!

En skyddshjälm ska även bytas ut när den har utsatts för kraftigt tryck eller fallit från hög höjd. Det är ren logik. Men visste du att den ska bytas ut när den har utsatts för mycket UV-strålning? Kajsa Mollby på 3M Peltor, som tillverkar skyddshjälmar, förklarar mer om varför.

Vad har UV-strålar att göra med skyddshjälmar?

- UV-strålning kan ha en väldigt stark påverkan på en skyddshjälm. Strålningen kan göra att den blir skör vilket därmed gör att skyddsfunktionen inte längre är optimal. 

Men hur vet jag att skyddshjälmen har påverkats av UV-strålar?

- Det är förstås inte alltid lätt att avgöra. Ofta synar man hjälmen och känner på den, men detta är högst subjektiva metoder. Beroende på var du bor på jordklotet utsätts du dessutom för varierande mängd av UV-strålning, så du kan behöva byta oftare på grund av det. Men det finns ett hjälpmedel i form av en en sensor som heter Uvicator™ som kan tala om när det är dags att byta hjälm. 

Hur fungerar sensorn Uvicator?

- Utan att ge en allt för teknisk förklaring, så är det en liten skiva som sitter på skyddshjälmens ovansida. Den innehåller pigment som förändras efterhand som det utsätts för UV-strålning. Från början är Uvicator röd men ändras efterhand till vit och det är då det är dags att byta ut skyddshjälmen. 

Sensorn Uvicator™ ger en bättre bedömning än var och ens subjektiva bedömning av hur påverkad en hjälm blivit av UV-strålar. Kika på hjälmarna med sensorn: 3M Peltor skyddshjälm med Uvicator™

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.