Följ Procurator

Ursäkta, men en fluga i maten kan vara ok...

Blogginlägg   •   Jun 29, 2016 15:36 CEST

Somliga engångshandskar kan vara olämpliga för att hantera vissa typer av livsmedel

Du har kanske hört den förut. Vitsen där restauranggästen ropar på en anställd och påpekar att det finns en fluga i maten. Men, i jämförelse med annat som kan hamna i maten, kan en fluga vara ganska ok.

Under sommaren är olika event som festivaler och arrangemang för allmänheten vanliga. Ofta finns det matstånd där de anställda använder engångshandskar. Handskarna är ett effektivt sätt att skydda både maten och den som hanterar maten. 

Men det många inte tänker på är att somliga engångshandskar kan innebära att skadliga ämnen hamnar i maten.

FEL HANDSKAR FÖR VISSA LIVSMEDEL

Den som hanterar livsmedel måste vara särskilt uppmärksam på vilken handske som är lämplig för vilken typ av mat. Det gäller också att kolla om engångshandskarna har en glas- och gaffelsymbol eller inte. Symbolen talar om ifall handskarna är godkända att använda för livsmedel.

Men bland engångshandskar finns en variant som heter vinylhandskar som är ganska populära. Vinylhandskar kan innehålla hälsoskadliga mjukgörare; ftalater. Hanterar man feta livsmedel som till exempel lax, kan dessa mjukgörare migrera (vandra över) till livsmedlet. 

HANDSKAR FÖR LIVSMEDEL

Ett bättre val av engångshandskar om man ska hantera olika typer av livsmedel och framförallt fet mat, är handskar tillverkade av nitril eller polyeten. Dessa har ofta märkningen med glas- och gaffelsymbolen.

VAR MED OCH PÅVERKA

Engångshandskar är vanliga inom restaurangbranschen och matsalar, liksom i charken i mataffären. Om du ser att engångshandskar är i användning där, fråga gärna vilken typ av handskar som används. Det skadar inte, snarare hjälper det till att väcka uppmärksamheten kring rätt val av engångshandske. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.