Gå direkt till innehåll
Somliga engångshandskar kan vara olämpliga för att hantera vissa typer av livsmedel
Somliga engångshandskar kan vara olämpliga för att hantera vissa typer av livsmedel

Blogginlägg -

Ursäkta, men en fluga i maten kan vara ok...

Du har kanske hört den förut. Vitsen där restauranggästen ropar på en anställd och påpekar att det finns en fluga i maten. Men, i jämförelse med annat som kan hamna i maten, kan en fluga vara ganska ok.

Under sommaren är olika event som festivaler och arrangemang för allmänheten vanliga. Ofta finns det matstånd där de anställda använder engångshandskar. Handskarna är ett effektivt sätt att skydda både maten och den som hanterar maten. 

Men det många inte tänker på är att somliga engångshandskar kan innebära att skadliga ämnen hamnar i maten.

FEL HANDSKAR FÖR VISSA LIVSMEDEL

Den som hanterar livsmedel måste vara särskilt uppmärksam på vilken handske som är lämplig för vilken typ av mat. Det gäller också att kolla om engångshandskarna har en glas- och gaffelsymbol eller inte. Symbolen talar om ifall handskarna är godkända att använda för livsmedel.

Men bland engångshandskar finns en variant som heter vinylhandskar som är ganska populära. Vinylhandskar kan innehålla hälsoskadliga mjukgörare; ftalater. Hanterar man feta livsmedel som till exempel lax, kan dessa mjukgörare migrera (vandra över) till livsmedlet. 

HANDSKAR FÖR LIVSMEDEL

Ett bättre val av engångshandskar om man ska hantera olika typer av livsmedel och framförallt fet mat, är handskar tillverkade av nitril eller polyeten. Dessa har ofta märkningen med glas- och gaffelsymbolen.

VAR MED OCH PÅVERKA

Engångshandskar är vanliga inom restaurangbranschen och matsalar, liksom i charken i mataffären. Om du ser att engångshandskar är i användning där, fråga gärna vilken typ av handskar som används. Det skadar inte, snarare hjälper det till att väcka uppmärksamheten kring rätt val av engångshandske. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.