Gå direkt till innehåll
Därför måste du ta paus!

Blogginlägg -

Därför måste du ta paus!

Ger du dig själv tid för återhämtning på jobbet? Pauser är viktiga både för dig och dina kollegor. Lagen ger er dessutom rätten till dem, så ta pauserna!

För att piggna till och bli effektiv igen är pauser effektiva. Forskning visar till och med att olycksrisker kan minska tack vare pauser, eftersom vakenheten ökar precis efteråt.* Det om något är ett gott argument för att ta paus.

Pauserna är också bra för arbetsmiljön och effektiviteten. Det är på de gemensamma fikapauserna som vi får chans att lära känna varandra mer och det är då vi kan få svar på frågor, lyfta något viktigt eller lösa problem tillsammans med kollegorna. 

Det faktum att pauserna är reglerade i arbetstidslagen betonar också betydelsen av dem: "Arbetsgivaren ska ordna arbetet så att arbetstagarna kan ta de pauser som behövs utöver rasterna. [...] Pauser räknas in i arbetstiden.".**

Med andra ord är det viktigt att uppmuntra varandra till att ta paus. Har ni inte vanan inne så varför inte fixa något extra till fikapausen en dag som lockbete? Garanterat uppskattat!

Se framförallt till att fikautrymmet alltid är komplett med allt ni behöver för fikan och för att hålla rent i kök och pentry. För tyvärr kan ju ett kök/pentry innehålla fler bakterier än i en toalett vilket kan leda till smittspridning. Så se till att ni gemensamt minimerar tillväxten av bakterierna. 

Välkommen in till oss för att ordna ett komplett fikautrymme: 

Ladda fikautrymmet

Håll rent i fikautrymmet

FAKTA

"Rest breaks and accident risk", Philip T Tucker, Simon Folkard & Ian Macdonald,  The Lancet 361(9358):680 · March 2003

** Arbetstidslag, Svensk författningssamling 1982:673

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.