Gå direkt till innehåll
Som i rymden fast under jord...

Blogginlägg -

Som i rymden fast under jord...

Säg den som inte tycker att det är lite nervkittlande med hemliga platser. Framförallt under uppväxten är det spännande. Faktum är att det finns en hel del sådana platser som även vuxna tycker är spännande och de kan dessutom involvera en slags "rymddräkt". 

Det finns en programserie av Sveriges Television som heter "Svenska hemligheter". I säsong tre får tittarna följa med till olika underjordiska hålrum som faktiskt inte så många vet om. Ett av dessa program handlade om ett underjordiskt sjukhus på Södersjukhuset i Stockholm. 

Sjukhuset invigdes 1944 och var då tänkt att användas som krigssjukhus, om det skulle behövas. Skadade soldater kunde transporteras direkt in via en järnväg som leder in till sjukhuset. Fast sjukhuset behövdes aldrig då. 

Idag är det underjordiska sjukhuset klassat som ett kris- och katastrofmedicinskt centrum och kan tas i bruk om patienter har utsatts för farliga kemiska ämnen eller radioaktiv strålning. För patienten är saneringen från de farliga ämnena livsviktig. 

RYMDDRÄKTEN SKYDDAR

I fall av sanering med efterföljande vård är det av ytterst stor vikt att vårdpersonalen har på sig rätt arbetsutrustning. För många kan det nog se dramatiskt ut eftersom vårdpersonalen oftast har på sig något som liknar en rymddräkt. 

Men det är faktiskt en form av personlig skyddsutrustning som används i arbetet. Den gör att vårdpersonal kan ha fullt fokus på patienten samtidigt som de själva skyddas mot de farliga ämnena som patienten måste saneras från.

Beroende på vilken typ av ämnen som patienten utsatts för, kan skyddsutrustningen bestå av olika typer av skyddande engångskläder eller korttidsoveraller, arbetshandskar, arbetsskor/arbetsstövlar och stövelskydd. Ett andningsskydd behövs också som gör att det går att få filtrerad luft inne i dräkten medan man arbetar. 

All den här utrustningen kan vara ansträngande att arbeta i. Å andra sidan är det fantastiskt att den har utvecklats och finns så att liv kan räddas. 

Om du är nyfiken på den här typen av utrustning och vill veta mer så har vi den i vårt sortiment. Besök gärna: personlig skyddsutrustning vid smitta och engångskläder och korttidsoveraller

FAKTA

"Svenska hemligheter", säsong 3, del 5 av 10, Sveriges Televison AB, SVT1

"Det hemliga sjukhuset i berget", Lokaltidningen mitt i, 2015-03-17

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.