Gå direkt till innehåll
Snabbguide till färre skador i sommar

Blogginlägg -

Snabbguide till färre skador i sommar

Enligt Arbetsmiljöverket, skadas 3000 unga varje år. Eftersom sommaren är den tid på året då fler unga än vanligt får chansen att prova på yrkeslivet, finns det stor risk för att många fler än vanligt skadar sig.

Arbetsplatser där olyckor oftast sker är inom bygg, hantverk och livsmedelsbranschen. Även inom transport, vård och omsorg är det riskfyllt.* 

Bakgrunden till statistiken kan förklaras med att sommartid är det kanske första gången som många unga hanterar exempelvis ett verktyg eller gör tunga lyft och ovanan kan höja skaderisken. 

SNABBGUIDE TILL FÄRRE SKADOR 

För att minimera skaderisken ska sommarjobbare givetvis få en ordentlig introduktion av arbetsgivaren. Men den som har ett sommarjobb kan också själv tänka på det här:

1) Undvik bestående belastningsskador - variera din arbetsställning och rörelser. Det gäller både den som sitter vid ett skrivbord hela dagarna eller står och går mycket.

  • Tänk på att arbetsredskap är till för att underlätta arbetet. Men för att de ska kunna göra det så behöver du justera dem. Till exempel ska ett moppskaft regleras efter kroppslängd. 
  • För fler konkreta tips kolla in: Ergonomi & kontoret samt Ergonomi & städning.

2) Skydda dig med personlig skyddsutrustning. 

Fler förslag: Kläder & Skydd

3) Öva på första hjälpen. Är olyckan framme kan tidiga hjälpinsatser vara livsviktiga och förebygga bestående skador. 

  • Ladda ned en första hjälpen-app till mobilen. Observera att den inte ersätter kunskaper i första hjälpen, men den kan ge stöd i krislägen. Cederroth har gjort en överskådlig första hjälpen-app i bildformat. Bläddra igenom den redan nu.
  • Ha också koll på var det finns en första hjälpen-utrustning och hjärtstartare på arbetsplatsen. Finns det inte är det viktigt att påpeka detta för arbetsgivaren.

Råkar du ändå ut för en arbetsskada ska din arbetsgivare anmäla det till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.

FAKTA

"Arbetsmiljön viktig när unga ska sommarjobba", Arbetsmiljöverket, 2016-04-04

Arbetsmiljöstatistik Rapport 2016:1 Arbetsskador 2015, juni 2016

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.