Gå direkt till innehåll
Bryt smittvägarna med engångshandskar och färgkodat städmaterial för dina städobjekt.
Bryt smittvägarna med engångshandskar och färgkodat städmaterial för dina städobjekt.

Blogginlägg -

Så sanerar du efter vinterkräksjukan

Jobbigt att ha vinterkräksjuka? Förvisso, men har du tänkt på den som måste städa efter ett sådant utbrott? 

Det har ju hänt att arbetsplatser och skolor måste stänga för att sanera efter utbrott av vinterkräksjukan. För den som ska städa kräver det planering och noga hygienrutiner. Inte minst för att minimera risken att drabbas själv. 

BUNKRA, VAR EN STRATEG OCH TVÄTTA DIG!

1) Stäng av området där utbrottet har skett. Då stoppas smittan från att vandra vidare med nya personer.

2) Bunkra upp med engångshandskar. Byt dem ofta mellan olika arbetsmoment och/eller mellan olika städobjekt. 

3) Plocka fram strategen i dig - planera för att städa från rent till smutsigt. Kom ihåg att även torka av beröringsytor som handtag, strömbrytare, hissknappar etc. 

4) Städa med färgkodning, det vill säga välj olika färger på städmaterialet för olika objekt och ytor. På så vis bryter du smittovägarna. Byt städmaterialet ofta. 

5) Använd städkemikalier som funkar för respektive städobjekt. För tips på städkemikalier och metoder: städtips för toa från KBM Professional. Avsluta gärna med att desinficera ytor som tål ytdesinfektion.

Finns det dålig lukt kvar trots rengöring? Det kan troligtvis bero på att det finns proteiner i smutsen. Tipset är att ta ett medel som tar bort dessa, som exempelvis KBM Eliminate.

6) Rengör dig själv:

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten under minst 20 sekunder och mellan alla fingrar. 
  • Torka händerna torra med torkpapper från Katrin eller Tork, inte textilhanddukar. De är annars en grogrund för smitta. 
  • Komplettera med handdesinfektion. Gärna av en typ med virucid effekt som Deb Instant Foam Complete. Den dödar inte bara bakterier, den har även effekt på virus.
  • Byt gärna kläder efter avslutat arbete och skölj av skor ifall du har trampat runt på smittade golvytor. Alternativet är att du använder engångskläder och skoskydd när du sanerar.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Procurator förser kunder i Norden med kläder, personlig skyddsutrustning, städprodukter, hygienartiklar, förpackningslösningar och restaurangartiklar genom ett brett sortiment av produkter från ledande varumärken. Med kunskap, utbildning och innovativa lösningar förenklar vi vardagen för kunder inom industri, bygg och transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Presskontakt

Magnus Björnström

Presskontakt VD

Relaterade nyheter