Följ Procurator

Rapport om smutsiga skolor i Sverige

Blogginlägg   •   Nov 04, 2015 12:44 CET

I en nysläppt rapport av Folkhälsomyndigheten visar en undersökning att svenska skolor brister i sin städning. Var femte skola är för smutsig enligt krav på inomhusmiljön i miljöbalken. Det här är vi gärna med om att förbättra.

I skolor och förskolor vistas många barn och vuxna dagligen. Risken för spridningar av sjukdomar, partiklar och allergener är stor. Det är därför en självklarhet att städningen ska vara av hög kvalitet, utförd med grund i utbildning i lokalvård samt med rätt utrustning. 

Folkhälsomyndigheten har dock precis genomfört en undersökning som tyvärr visar att städningen i skolor inte håller måtten.* Kort om rapporten:

  • Rapporten omfattar 40 procent av Sveriges skolor - 2728 grundskolor och gymnasieskolor i 207 kommuner.
  • Inspektioner har gjorts där inomhusmiljön var föremål för granskning med fokus på hur ventilation och städning uppfyllde miljöbalkens krav under 2014-2015. 
  • Resultaten visar att 20 procent av skolorna har för dålig städning.

Ingen gillar förstås vad rapporten säger - att var femte skola är för smutsig. 

Men, undersökningen syftar också till att uppmuntra till en bättre inomhusmiljö i skolorna. Så man kan inte annat än gilla att undersökningen har gjorts. För då kan den spännande utmaningen i att nå målet om renare skolor antas.

TRE SÄTT ATT NÅ MÅLET TILLSAMMANS 

1) Vi hjälper gärna till med utbildningar i hur man utför en grundlig och effektiv städning. Med de experter vi förfogar över erbjuder vi kvalificerade utbildningar för personer i krävande arbetsmiljöer. En del av våra utbildningar ger nödvändiga certifieringar

Tveka inte att boka in en utbildning! Läs mer om våra utbildningar på www.procurator.net eller hör av dig till vår utbildningskoordinator Linda Gillsin på: academy@procurator.se  

2) Läs på egen hand om våra tips och råd för effektiva städmetoder. Vi har samlat mycket av vår kunskap under ett tak - på vår webb. Där kan du läsa direkt, eller om du så vill, ladda ner kunskapen: www.procurator.net

3) Med rätt utrustning kommer man långt. Vi har ett brett sortiment med rätt utrustning från varumärken av hög kvalitet för olika typer av branscher. 

Ett hett tips är vårt eget KBM-sortiment - produkter utvecklade för den professionella städaren med fokus på ergonomi, ekologi och ekonomi. 

Med rätt kunskap, rätt beteende, rätt metod och rätt utrustning kan allt bara bli bättre. Vi ser fram emot att jobba mot målet tillsammans!

FAKTA OCH MER INFORMATION

"Bristande städning och ventilation i många skolor", www.folkhalsomyndigheten.se, 2015-11-04

Rapport om "Inomhusmiljön i skolan - ett nationellt tillsynsprojekt 2014–2015", www.folkhalsomyndigheten.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.