Gå direkt till innehåll
Räddningsövning med goda utsikter

Blogginlägg -

Räddningsövning med goda utsikter

Hur lätt är det att göra en livräddande insats i en rökfylld gruva? Hur är sikten? Det är frågor vi har ställt oss och fått svar på.

Räddningsinsatser med rökdykning innebär många prövningar och risker. Röken ställer höga krav på den som utför arbetet, på personlig skyddsutrustning och på de verktyg som behövs under räddningsinsatsen. 

Ett av verktygen som är oumbärliga är IR-kameror, eller värmekameror som de också kallas. Med en sådan i handen kan du se vad som döljer sig i röken tack vare att kameran upptäcker värme som utstrålas från människor och dolda bränder. Den ökar därmed chanserna att livrädda och arbeta säkrare.

Men trots att kameran är till stor hjälp finns det ett problem - du måste hålla i IR-kameran. Det betyder att minst en av dina händer inte är fria att göra andra viktiga insatser. Men nu har det kommit en ny lösning som underlättar.

ÄNTLIGEN FRIA HÄNDER - INBYGGD VÄRMEKAMERA

Under en räddningsövning i en av Bolidens gruvor för en tid sedan fick vi vara med som observatör tillsammans med vår samarbetspartner Scott Safety. Skellefteå räddningstjänst fick då vara den första slutanvändaren att prova på en ny rökdykarmask från Scott Safety kallad Scott Sight. Masken har en inbyggd värmekamera i synfältet så att du får fria händer. 

Vid övningen skulle ett team ta sig fram till nödställda personer i en rökfylld gruva. För att hitta gick en vägledare längst fram. Efteråt följde räddningspersonal. Eftersom sikten är mycket begränsad under sådana här förhållanden kan detta lång tid. Men med hjälp av Scott Sight blev insatsen smidigare och snabbare jämfört med tidigare övningar utan den nya masken. 

I den här typen av kritiska situationer är förbättrad sikt en högt eftertraktad effekt. Ju kortare tid för att hinna fram till nödställda, desto bättre. Ytterligare fördelar med Scott Sight är att den är lätt att bära och lättanvänd med inställningar som du kan redigera i en app. Kolla närmre på Scott Sight och upptäck alla fördelarna.

(Bilden visar teamet efter avslutad övning.)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.