Följ Procurator

Pulvertvättmedel utan fosfater och zeoliter

Blogginlägg   •   Nov 19, 2015 08:42 CET

Innehållet i tvättmedelspulver har nyligen tagits upp i nyhetsrapporteringar. Vi har kollat på vad det handlar om och vår Produktchef inom städ, Eva-Marie Nilsson berättar mer om var vi står.

- Tvättmedel är ofta föremål för granskning och diskussion med tanke på miljöpåverkan. Det tycker vi är bra, för vi har alla ett ansvar att tänka på hur vi påverkar vår gemensamma miljö, säger Eva-Marie. 

FÖRBUD MOT FOSFATER

Fosfater och zeoliter nämns ofta i samband med tvättmedel. För att göra vattnet mjukt har fosfater (som är ett grundämne) ofta använts i tvättmedlet. Tyvärr bidrar dessa till övergödning och algblomning i exempelvis Östersjön. 

Sedan några år tillbaka är därför fosfater inte tillåtna i tvättmedel. Detta enligt ett beslut i EU-parlamentet 2011 som gäller tvättmedel för konsumentbruk.

- Även om beslutet inte handlar om pulvertvättmedel för professionellt bruk, har vi valt att utesluta fosfater ändå i vårt pulvertvättmedel KBM Professional, meddelar Eva-Marie.

INGA ZEOLITER

Eva-Marie fortsätter berätta att zeoliter (som är mineralpartiklar), ofta används i tvättmedel som ett mjukgörande alternativ, men att detta nu också ifrågasätts. 

Bland annat ökar zeoliter slammet i reningsverken vilket är en restprodukt. De bidrar även till damm då de är svåra att skölja bort ur kläderna. En hel del tvättmaskiner byggs idag för att de ska vara så vattensnåla som möjligt, vilket därmed inte förbättrar läget med att skölja ur zeoliter.

För den som är allergiker eller har andningsproblem kan damm vara besvärligt. Men huruvida zeoliter faktiskt påverkar vår hälsa är något som forskas kring än så länge. 

Eva-Marie rapporterar vidare:

- Vi har valt sedan början att inte använda zeoliter i vårt pulvertvättmedel KBM Professional. Många av våra tvättmedel är dessutom klassade med Svanen eller med Bra Miljöval, vilket innebär att vi uppfyller hårda krav ur miljösynpunkt.

MER FAKTA

"Tvättmedel som försämrar både maskiner och hälsan", TV4 Nyheterna, 2015-11-01

"Hälsorisk att torktumla kläder?",2014-05-23, Jessika Sellergren, Lunds Tekniska Högskola

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.