Gå direkt till innehåll
Kan handdesinfektion döda virus?

Blogginlägg -

Kan handdesinfektion döda virus?

I tider av sjukdomstoppar brukar handdesinfektion nämnas. Frågan är dock om handdesinfektion kan döda virus?

För det förstahanddesinfektion är ett komplement för att uppnå god handhygien. Mekanisk rengöring av händerna är a och o. Mekanisk rengöring betyder att du ska gnugga händerna noga med tvål och vatten för att få bort smuts, bakterier och virus. 

Efter noggrann handtvätt är det lämpligt att använda handdesinfektion.

För det andra - handdesinfektion är inte effektivt mot smuts där bakterier och virus sätter sig lätt. Därför är handtvätt viktigt.

Med det sagt, gällande handdesinfektioners effekt mot virus så bör handdesinfektionen uppfylla kraven i en europeisk standard kallad EN14476:2015. (Info om produkten uppfyller denna EN-standard finns i handdesinfektionens produktdatablad.) 

Trots detta är det alltid viktigt att minimera risken för smitta och smittspridning genom:

- noga handtvätt med tvål och vatten: se filmklipp om hur du tvättar händerna.

- frekvent handtvätt, särskilt före och efter toalettbesök samt innan du äter.

- att du undviker att röra vid ögon, näsa och mun med dina fingrar. Det är särskilt viktigt när du har rört vid ytor som exempelvis handtag och ledstänger.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.