Följ Procurator

Internet of things och personlig skyddsutrustning

Blogginlägg   •   Maj 10, 2017 08:48 CEST

Internet of Things (IoT) har det pratats om under lång tid. Kort sagt handlar det om produkter som kan utbyta data med omvärlden. Till exempel smarta hushållsapparater som du startar med en app eller som meddelar sig med dig. Men IoT är inte bara till för privatlivet. Arbetslivet har stor nytta av det.

I stora delar av världen idag lever vi ständigt uppkopplade med alla möjliga prylar som hjälpmedel i vårt dagliga liv. Ta bara din smarta telefon där du håller koll på din kalender och läser nyheter och din e-post närhelst du vill. 

Den här typen av daglig hjälp i vardagen gör lätt att suget efter smarta produkter ökar på jobbet. Enligt en rapport ställer användare av personlig skyddsutrustning (PPE) högre krav numera på funktioner i produkterna och många tillverkare kommer därför ut med nya, smarta lösningar som svar på kraven.*

EXEMPEL PÅ SMARTA PPE-PRODUKTER

En del smarta PPE-produkter finns redan idag samtidigt som nya kontinuerligt är på gång. Här är några exempel:

  • Företaget Scott Safety har utvecklat bärbara smarta produkter, däribland gasmasken Scott Sight för räddningstjänsten som är på väg in i vårt sortiment. Masken har en inbyggd värmekamera en så kallad IR-kamera, vilken gör att du inte längre behöver hålla kameran i handen för att kunna se genom rök. Istället upptäcker du värme från människor och brandhärdar direkt i synfältet i masken och har på så vis friare händer för att rädda liv.

  • En annan smart produkt är SavePro Vending Machine från vårt eget sortiment. Maskinen ser ut som en varuautomat och fungerar som ett dygnet-runt-lager på din arbetsplats. Du kan fylla SavePro med allt från arbetshandskar till hörselproppar och andningsskydd. Det extra smarta med den är att du kan koppla upp den mot ett internt nätverk så att SavePro kan meddela dig när det är dags att fylla på med en produkt. På så vis står dina anställda aldrig utan skyddande PPE-produkter.

Avsaknad av PPE-skydd innebär annars en arbetsrisk som faktiskt resulterar i produktionsstopp och därmed förlust för ditt företags ekonomi. 

  • Sensorer och appar som skickar data till kontrollrum är ytterligare smarta prylar. De kan till exempel upptäcka läckage av hälsofarliga gaser i olika utrymmen innan anställda ens behöver ta på sig sin PPE-utrustning för att ge sig in i utrymmena. Det sparar både liv och tid.

Internet of Things i PPE ger med andra ord ett betryggande lyft för anställda och för företaget eftersom risker i arbetslivet kan minimeras ännu mer. Därför ser vi fram emot fler smarta lösningar.

FAKTA

* Rapporten diskuteras i artikeln Uppsving för personlig skyddsutrustning

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.