Gå direkt till innehåll
I huvudsak enkla råd för huvudet

Blogginlägg -

I huvudsak enkla råd för huvudet

I huvudet finns de flesta av våra sinnesorgan samt vår hjärna. Här finns inget som är överflödigt – vi är beroende av allt. Därför är det otroligt viktigt att skydda huvudet. 

Vare sig du klättrar, arbetar med livräddning, på en byggarbetsplats eller utför skogsarbete är skyddshjälm viktigt. I somliga fall får du inte ens gå in på en arbetsplats om du inte bär skyddshjälm. 

En skyddshjälm väger lite drygt mellan 300–400 gram. Det är med andra ord en lätt sak att bära på en kroppsdel som har ett tungt ansvar. Men, för att hjälmen ska ge dig rätt skydd vill vi uppmärksamma några viktiga fakta:

1) Om skyddshjälmars livslängd

– En skyddshjälm har under normala förhållanden en förväntad livslängd på max fem år.

– Används hjälmen utomhus där den utsätts för solens UV-strålar, eller i andra utsatta områden, försämras skyddsegenskaperna mycket snabbare. Då bör man byta ut hjälmen inom tre år. När det gäller fluorescerande hjälmar ska dessa bytas efter ett år.

En hjälms livstid framgår av respektive tillverkares bruksanvisning.

2) Om hjälmen utsätts för påfrestningar

– Har en skyddshjälm utsatts för kraftigt tryck eller fall från högre höjd skall den bytas omgående, även om det inte finns några synliga skador. 

En skadad hjälm ger aldrig tillräckligt skydd.

3) Om skyddshjälmens passform

– En skyddshjälms inredning (till exempel svettband eller andra mjukdelar) ska justeras så att den passar användaren. Med eller utan hakrem ska den sitta fast på huvudet när du rör dig. 

– Var uppmärksam på att avståndet mellan huvudets toppunkt och hjälmskalets insida är minimum 25 mm och max 50 mm. Detta ska ge ett tillräckligt säkerhetsavstånd mellan hjälmskal och huvud.

När en hjälm sitter korrekt på kan den ge optimalt skydd.

Vill du veta mer?

Det finns en del Europeiska normer för skyddshjälmar. Kolla in dem: Fakta om huvudskydd

Hitta och läs mer om olika typer av skyddshjälmar: Huvudskydd

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och KBM. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.