Följ Procurator

Hur smakar det?

Blogginlägg   •   Okt 17, 2016 08:00 CEST

Fräscha ingredienser och rätt tillagning krävs för att din mat ska smaka bra. Fast detta räcker inte hela vägen för en bra måltid. 

Jane Frithiof, produktchef, har god insyn i vad som lyfter en måltid. Enligt henne är det viktigt att inse att måltiden bygger på mer än mat.

- Vår upplevelse av mat är en resa genom hela livet, från det vi är små då vi ska våga prova nya smaker till det vi blir äldre då vi kanske tappar smaksinnet lite. Det är några av anledningarna till att det finns något som heter Måltidens dag som varje år infaller tredje torsdagen i oktober, med fokus på att skapa en lustfylld måltid. 

Hur menar du nu?

- Allt runtomkring dig när du ska äta påverkar din upplevelse av maten. Vi äter nämligen med alla våra sinnen. Till exempel finns det en studie av Tork som pekar på att färg spelar roll i upplevelsen av en måltid. 

Vad betyder detta rent konkret?

-  Ofta är det detaljerna som gör måltiden. Maten ska serveras fint och gärna i sällskap av dukar, vepor och servetter i passande färger från till exempel Duni. De är noga med att allt ska ge en bra känsla och lägger du till stämningshöjande ljus från Duni eller Liljeholmen får du snabbt en trivsam atmosfär.  

- Det här gäller inte bara i en restaurang utan även på en förskola eller på ett äldreboende. Detaljerna tillsammans med en vällagad måltid som serveras fint ökar lusten att vilja äta och prova maten. 

LAGA RECEPTET FÖR SINNENAS MÅLTID

Jane avslutar med att berätta att detta även gäller i hemmiljön. 

- Det är alltid trevligare att äta när det är uppdukat, när maten är färgrik och blir fint presenterad. Jag gör gärna ett recept med inslag av rödbetor som är både färgstarkt och gott som funkar året runt.

Janes snabba lax- och rödbetsrätt för 4 personer

4 styckfrysta/färska laxfiléer

1 påse spenatblad

1 påse färdigkokta rödbetor

Pinjenötter

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar

Olivolja och vatten

Krydda laxen med salt och peppar och stek upp den i lite olivolja. Bre ut spenatbladen på ett uppläggningsfat. Skiva rödbetorna och lägg dem över spenaten. Lägg över de färdigstekta laxfiléerna. Rosta pinjenötterna lätt och strö dem över laxen. Gör en dressing på lite olivolja, pressad vitlök och spä ut med vatten. Ringla över maten. Servera gärna med bröd till på ett fint dukat bord. Smaklig spis!

P.S. Var noga med din hygien då du lagar maten. Vill du inte bli röd om fingrarna av rödbetorna - använd engångshandskar som har märkning att de passar för livsmedel. Ska du använda engångshandskar då du förbereder laxen krävs engångshandskar av nitril eller polyeten. I annat fall, tvätta dig med tvål som är parfymfri, till exempel Deb Stokos Estesol lotion pure.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.