Gå direkt till innehåll
Hört talas om friska brandmän?

Blogginlägg -

Hört talas om friska brandmän?

Har du hört talas om projekt friskabrandmän? Det har vi. Och det är riktigt bra tycker vi.

Vilka risker utsätts en brandman för? 

Tänker du på eld, hetta och nedfallande bråte nu? Tänk i så fall även på brandröken och vad den kan innehålla. 

I röken som utvecklas under ett släckningsarbete finns nämligen hälsofarliga ämnen som kan stoppas av skyddsutrustning och skyddskläder. Men faktiskt är det ju så att dessa ämnen fastnar på utrustning och kläder. Med andra ord utsätts brandmän för de farliga ämnena långt efter ett släckningsarbete eftersom de bär dem med sig vart de än går. 

Det här är en direkt fara för hälsan och ett projekt som heter friskabrandmän arbetar med att uppmärksamma riskerna och uppmuntra till att minska exponeringen för de hälsofarliga ämnena. Det är detta vi tycker är riktigt bra. 

Enkla steg för bättre hälsa - projekt friskabrandmän

Projekt friskabrandmän går bland annat ut på att informera om hur man via något som kallas Skellefteåmodellen ser till att minimera exponeringstiden för kontaminerat material. 

  • Brandmännen ska till exempel alltid ha en ren och sanerad skyddsklädsel och skyddsutrustning vid varje utryckning. 
  • En möjlighet att byta om på plats direkt efter släckningsarbetet är också viktig.
  • Kontaminerad skyddsutrustning samt kläder packas ned i en inneslutande förvaring som med fördel transporteras i utryckningsfordonets lastutrymme. 
  • Sanering och tvätt sker därefter under noga kontrollerade former.

Enkla steg för en bättre hälsa med andra ord.

Smart förvaringssäck

För att underlätta ombyte och förvaring av skyddsklädsel och skyddsutrustning finns en klädsäck som heter DOT-system. Den är speciellt utvecklad för brand- och räddningspersonal. 

DOT-system innehåller skyddsfack för rena ombyteskläder, kan innesluta all kontaminerad klädsel och skyddsutrustning och fungera som en privat ombytesyta. Med den är det enkelt att transportera material till och från saneringsmöjligheter. 

En smart lösning för att hjälpa till i arbetet för friska brandmän tycker vi. 

Kolla gärna hemsidan för projektet: friskabrandmän eller på vår webb där du även kan få mer info om DOT-system: www.procurator.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.