Följ Procurator

Har du rätt till kläder via jobbet?

Blogginlägg   •   Mar 22, 2017 08:54 CET

Det är inte givet att din arbetsgivare ska förse dig med kläder att jobba i. Det hänger nämligen samman med vilken typ av kläder det är, vilken funktion de ska fylla och vad reglerna säger.

Kläder på arbetsplatsen delas upp i arbetskläder och skyddskläder. Deras olika betydelser styr om du har rätt till kläder via jobbet. Ann Carlsson, en av de som arbetar med skyddskläder på Procurator förklarar skillnaden.

Vad är arbetskläder?

- Arbetskläder är "vanliga" plagg som till exempel en jacka, tröja, byxa, kavaj eller uniform. Om man sätter på en logotyp och kanske även ett personnamn, kallas de dessutom för profilkläder.

Vad är skyddskläder?

- Skyddskläder är skilda från arbetskläder via sin funktion och sina egenskaper. De räknas som personlig skyddsutrustning och ska kunna minimera risker för din säkerhet och hälsa genom yttre påverkan. Skyddsfunktionen i sig ska vara bekräftad via certifiering enligt normer som EU har tagit fram. 

- Som exempel på skyddskläder hittar vi bland annat varselplagg eller Hi-Vis kläder. De  ska göra att du syns i exempelvis trafikerade arbetsmiljöer. Det finns också skyddskläder som skyddar mot allt från hetta, kemikalier, gnistor till olika partiklar. Materialet i de plaggen har utvecklats och valts ut för att minimera den eller de specifika risker du utsätts för.

VILKA KLÄDER HAR DU RÄTT TILL SOM ANSTÄLLD?

Svaret hittar du i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Först och främst handlar de om att arbetsgivaren är skyldig att genomföra en riskbedömning av arbetsplatsen. Arbetsgivaren ska då identifiera vad som krävs för att förhindra och minimera riskerna för dig som anställd.

Finns det då behov av personlig skyddsutrustning, ska arbetsgivaren se till att du får den utrustningen och ska också bekosta den. I sådana fall kan det vara tal om exempelvis skyddskläder. Du som anställd är i din tur skyldig att använda utrustningen och/eller kläderna.

Arbetskläder å andra sidan, har ju ingen skyddande funktion. Arbetsgivare måste därför inte stå för eller förse dig med dessa enligt föreskrifterna.

Självklart kan det finnas ett behov av ett gemensamt och propert utseende bland anställda via arbetskläder eller profilkläder. Men det finns inget som reglerar att arbetsgivaren ska stå för dessa plagg. Såvida inte dettta står skrivet i företagets klädpolicy, inklusive vem som ska bekosta dem.

FAKTA

Skyddskläder, Arbetsmijöverkets hemsida

Personlig skyddsutrustning, Arbetsmiljöverkets hemsida

Ansvar för personlig skyddsutrustning, Arbetsmiljöverkets hemsida

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.