Följ Procurator

Det växer! Där vi minst anar det...

Blogginlägg   •   Jul 13, 2016 14:56 CEST

Det växer på jobbet och det växer hemma. Tillväxten behöver hållas nere med noggranna och regelbundna metoder. Annars kan det ställa till med tråkiga konsekvenser.

Det vi pratar om är att det kan växa ordentligt med bakterier i kök och pentry. Det kan till och med växa fler bakterier där än i en toalettstol i ett normalstort hushåll.

HÄR VÄXER FLEST BAKTERIER

Bakterier gör inte bara miljön smutsig, de sprider sjukdomar. I kök och pentryn på arbetsplatser vistas det oftast fler människor än i ett hushåll och spridningen av bakterier kan då gå snabbare. 

Några av de största bakteriehärdarna i ett kök är:

- diskhon. Här kan det finnas så mycket som upp till 100 000 bakterier per kvadratcentimeter. Jämför det med att toalettstolen kan ha "bara" 100 bakterier på lika stor yta.*

- disktrasan och kökssvampen/diskborsten. Här kan mycket väl influensavirus hålla till när influensasäsongen är igång.* Det betyder sjukdomstoppar på arbetsplatsen, vilket inte är roligt för någon.

SÅ STOPPAR DU TILLVÄXTEN I KÖKSUTRYMMEN

Förutom att ha en god handhygien kan smittspridning begränsas med bland annat det här:

- Ju fuktigare och smutsigare en miljö är, desto bättre trivs bakterier. Därför är det bra om alla på arbetsplatsen ser till att tömma och skölja ur vasken och torka ytor torra efter sig. 

- Gemensamma diskborstar och disktrasor ska bytas ut eller rengöras/tvättas regelbundet. Har ni diskmaskin och diskborsten tål att diskas där, låt den åka med då och då.

HUR STÄDNING KAN STOPPA TILLVÄXTEN

För den som arbetar med lokalvård är färgkodning på städutrustningen a och o för att hålla rent och minimera bakterietillväxt. Det betyder att städredskap hålls isär efter vilken typ av område som ska städas med olika färger, exempel:

- en röd microfiberduk för toaletter 

- en blå microfiberduk för kök och interiör 

Microfiberdukar är dessutom bra på att fånga upp bakterier tack vare en unik konstruktion. Städmetoder som dessa kan vara värda att anamma överallt. Fler tips hittar du på vår hemsida: städning av kök

FAKTA

"The 14 Filthiest, Germiest Things You Touch All Day, Every Day", BuzzFeed, 20141112

"Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners", Dr Patricia Rusin, Department of Soil, Water and Environmental Science, Building 38, University of Arizona, Tucson, Arizona 85721, USA, november 1998

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.