Följ Procurator

CE? Vad är det?

Blogginlägg   •   Jun 12, 2015 08:09 CEST

Visste du att en leksaksbil, en arbetshandske, en cykelhjälm och en skyddssko har en gemensam nämnare? Häng med och lär dig om den.

Alla produkterna vi nämner ovan har den gemensamma nämnaren i en viktig detalj - ett CE-märke. Men vad är detta egentligen? 

Vi kollade med Ann Carlsson som jobbar med certifiering och miljömärkningar här på Procurator:

Vad betyder CE?

- Om vi börjar med bokstäverna CE, så är de en förkortning för de franska orden Conformité Européenne. Det betyder ungefär "Europeisk överensstämmelse". 

- CE-logotypen i sig betyder att en produkt uppfyller EUs krav på personlig säkerhet. Kraven bestäms av olika direktiv och förordningar, som tillsammans är vår gemensamma europeiska lagstiftning.

Det där var lite svårbegripligt. Rent konkret, vad innebär det?

- Om vi tittar på exempelvis en skyddshandske så är vi som tillverkare och distributör av en sådan, skyldiga att bedöma den utifrån krav inom det användningsområde den är avsedd för. 

Kort sagt - ska en handske skydda mot en viss typ av kemikalie så ska den också testas utifrån detta.

Så tester görs alltså?

- Ja, EU-direktivet säger att vi är ansvariga för att produkten är säker att använda och uppfyller samtliga definierade krav för den aktuella produktgruppen. För att säkerställa detta gör vi noggranna kontroller. 

- Utöver det får inga ingående material eller delar i handsken heller vara skadliga eller påverka användarens hälsa och säkerhet. Om ett ämne som ingår i skyddshandsken kan ge risk för allergiska reaktioner så har tillverkaren/importören skyldighet att ange detta i bruksanvisningen så det gör vi också. 

Så jag kan vara säker på att jag är skyddad när jag använder skyddshandsken, om den har ett CE-märke?

- Ja, fast CE-märkningen gäller under förutsättning att du som användare följt instruktionerna för den aktuella varan. Har du på dig en skyddshandske som enbart skyddar mot lättare rengöringsmedel när du i själva verket står och arbetar med tyngre kemikalier så gäller ju inte CE-märkningen för just det. 

- En annan sak som är värt att tänka på här är att CE-märkningen tyvärr missbrukas så det gäller att du som användare håller ögonen öppna. 

Men hur kan jag då vara säker på att min vara har en korrekt CE-märkning?

- Det kan ibland vara svårt att avgöra, men det viktigaste är att kontrollera att CE-logon och övrig märkning finns och ser korrekt ut. Medföljande bruksanvisning ska också innehålla tydlig information om produkten och dess användning.

- Ett annat tips är att efterfråga tillhörande dokument till en vara som exempelvis en Försäkran om överensstämmelse. Det är ett dokument som intygar att tillverkaren uppfyller alla tillämpliga krav i lagstiftningen om produktens säkerhet. Finns det inga dokument kan det vara läge att fatta misstanke.

Vill du veta mer? 

Gå in på www.procurator.se för just din produkt eller hör av dig till oss på 
0200 811 000, info@procurator.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.