Gå direkt till innehåll
Arbetsolyckor och arbetsrelaterade sjukdomar på jobbet har ökat

Blogginlägg -

Arbetsolyckor och arbetsrelaterade sjukdomar på jobbet har ökat

Färska siffror från Arbetsmiljöverket visar färre arbetsrelaterade dödsfall men fler anmälda arbetsplatsolyckor och arbetssjukdomar. Nu gäller det för arbetsgivare att vara mer uppmärksamma och skaffa hjälp med riskanalyser i tid.

Statistiken är ledsam - olyckorna på jobbet har ökat under 2019. Bland de anmälda olyckorna är flest män representerade, ofta i den yngre åldersgruppen. Det är främst inom transport- samt magasineringsbranschen som de anmälda olyckorna skett. När arbetsolyckorna har lett till sjukskrivning beror det bland män exempelvis på att de tappat kontrollen över verktyg eller transportmedel. För kvinnor handlar det om fall eller lyft som orsak till olyckorna.

Antalet anmälda arbetssjukdomar har också ökat - upp emot 20 procent fler sedan tidigare år. Flest anmälningar rör kvinnor. Branscher med störst ökning av arbetssjukdomar är inom tillverkningsindustri, offentlig förvaltning samt vård och omsorg. Det rör sig om allt från hög arbetsbelastning till organisatoriska orsaker samt belastningsskador som tunga lyft eller ensidigt arbete.

Detta visar en nysläppt rapport från Arbetsmiljöverket. Eftersom det har varit nedåtgående siffror för arbetssjukdomar under tre år är siffrorna en markant förändring och Arbetsmiljöverket manar till större uppmärksamhet från arbetsgivare. Framförallt med tanke på pågående coronapandemi.*

Antalet dödsfall i relation till jobbet har minskat något sedan året innan. Från 50 dödsfall till 37 inom svensk arbetskraft men utöver detta har även dödsfall skett inom utländsk arbetskraft.

Ansvaret för arbetsmiljön - skaffa hjälp

Riskanalyser samt minimering av riskerna för arbetsrelaterade olyckor, skador och sjukdomar ligger på arbetsgivaren. Den här typen av riskanalyser är något vi på Procurator hjälper till med. Det kan ske via rena samtal med kund, via besök hos kund men även via våra utbildningar.

Till exempel har vi utbildningar inom andningsskydd och fallskydd som Procurator Academy håller i. Där går vi igenom viktiga hållpunkter för att respektive skyddsutrustning ska kunna ge det skydd arbetstagare behöver. Vi har även utbildningar inom lokalvård via Cleaning Academy som systerbutikerna Supplies Direct bistår med. Belastningsskador inom lokalvården kan förebyggas med utbildning om din ergonomi på jobbet.

I vårt sortiment ingår också personlig skyddsutrustning (PPE) som fallskydd, skyddshandskar och skyddskläder samt andningsskydd och mätinstrument som kan varna för farliga gaser och/eller syrebrist. Den här typen av produkter kräver kunskap och det är därför vi har många experter som bistår med rådgivning vid inköp av PPE-produkter.

Tveka inte att ta kontakt med oss för att prata om vad just du behöver på din arbetsplats. För skador, sjukdomar eller dödsfall på grund av arbetet ska inte behöva ske!

Fakta

Fler kvinnor anmäler att de blir sjuka av jobbet, pressmeddelande från Arbetsmiljöverket, 2020-05-27, www.av.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll

Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsdag.

Procurator AB erbjuder ett av Nordens bredaste sortiment av produkter och tjänster från ledande varumärken samt våra egna - Worksafe och Glenta. Vårt utbud innefattar kläder & skydd, städ & hygien samt vård & livsmedel. Vår vision är att skapa trygga, säkra och hållbara arbetsplatser. Med rätt produkter, kunskap och service ger vi dig alla förutsättningar för en förenklad och förbättrad arbetsvardag inom industri, bygg, transport, livsmedel, serviceföretag och offentlig sektor.

Procurator är en del av OptiGroup. Med en omsättning på cirka 1,4 miljarder EUR och 2 000 anställda, är OptiGroup en ledande europeisk distributionskoncern. OptiGroups huvudkontor ligger i Göteborg, Sverige. Mer information på www.optigroup.com.